15:34 20.10.2023

Обвинувачення проти екснастоятеля Києво-Печерської лаври за виправдовування збройної агресії РФ передано до суду

2 хв читати
Обвинувачення проти екснастоятеля Києво-Печерської лаври за виправдовування збройної агресії РФ передано до суду

Служба безпеки України завершила розслідування й передала до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебедя), який причетний до підривної діяльності проти України.

"Будучи службовою особою релігійної організації - намісником Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Чоловічий монастир Української православної церкви, обвинувачений представляв агресію РФ як внутрішній громадянський конфлікт. У телефонних розмовах із вірянами своїми висловами він розпалював національну, регіональну та релігійну ворожнечу. Це підтверджено висновками відповідних експертиз", - повідомляє пресслужба Київської обласної прокуратури, не називаючи імені обвинуваченого.

Представника УПЦ (МП) обвинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України та порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності та релігійних переконань (ч. 3 ст. 436-2, ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України).

"Священнослужитель робив заяви, які виправдовували дії держави-агресора. У своїх виступах він неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати до них ворожі настрої. Також встановлено факти спілкування митрополита зі свідком у кримінальному провадженні, попри відповідну заборону на це в рішенні суду", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Як повідомлялося, СБУ 1 квітня вручила підозру митрополиту Павлу за двома статтями Кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (ст. 161) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2).

7 серпня його звільнили з-під варти: за нього внесли заставу, сума якої перевищувала 33 млн грн. 14 липня суд змінив запобіжний захід клірику з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня або заставу. 11 серпня суд продовжив йому термін дії зобов'язань у межах строку досудового розслідування, але не більше ніж на два місяці. Із квітня митрополит Павло перебував під домашнім арештом. 14 серпня його госпіталізували й зробили операцію на судинах серця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА