19:35 20.10.2023

В Україні майже 100% знайдених вибухонебезпечних предметів є такими, що повноцінно функціонують

2 хв читати
В Україні майже 100% знайдених вибухонебезпечних предметів є такими, що повноцінно функціонують

 Оскільки Україна перебуває у стані активних бойових дій, майже 100% вибухонебезпечних предметів, знайдених на території країни, повноцінно функціонують, повідомили в міжнародній некомерційній організації з гуманітарного розмінування The HALO Trust.

"Оскільки в країні тривають активні бойові дії, майже всі знайдені вибухонебезпечні предмети повноцінно функціонують. У країнах, де збройні конфлікти вже завершилися, частина цих боєприпасів є неактивною", - сказав представник організації під час представлення робіт із розмінування сільськогосподарських полів у с. Липівка Київської області.

На відміну від роботи в інших країнах, як зазначають у HALO, діяльність в Україні ускладнюється наявністю складних ділянок із комбінованими типами загроз - наприклад, коли на одному клаптику землі можуть поєднуватися протипіхотні осколкові фугасні та протитанкові міни.

"Площа забруднення вибухонебезпечними предметами настільки велика, що без появи інноваційних засобів для розмінування цей процес відбувається непропорційно повільно щодо потреби населення у використанні земель, що зростає", - розповіли в пресслужбі організації.

Згідно з наданими даними, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну HALO обстежила 12,872,573 м² і розмінувала 2,451,506 м², чим допомогли понад 118 тисяч бенефіціарів. Загалом було виявлено 15,947 вибухонебезпечних предметів (зокрема - 388 протипіхотних мін, 8,127 протитанкових мін, 1,405 касетних боєприпасів).

Також у HALO зазначили, що на сьогодні їхня програма в Україні - у п'ятірці найбільших програм гуманітарної організації в усьому світі з потенціалом зрости до наймасштабнішої незабаром. Так, над очищенням українських земель працюють понад 1000 співробітників (30% з яких жінки), тоді як, наприклад, програма в Афганістані налічує понад 2800 осіб, а на Шрі-Ланці - понад 1400.

The HALO Trust є міжнародною неурядовою організацією, яка понад 30 років працює у сфері протимінної діяльності в 30 країнах світу за підтримки Британської королівської сім'ї та Державного департаменту США.

В Україні організація займається розмінуванням з 2014 року. На сьогодні осередки HALO розташовані у Броварах, Харкові та Миколаєві, а команди, залучені до гуманітарного розмінування, працюють у Київській, Чернігівській, Сумській, Миколаївській, Херсонській та Харківській областях.

У вересні 2023 року в Міноборони України повідомляли, що на сьогодні вже сертифіковано 18 операторів протимінної діяльності, з яких п'ять операторів, які здійснюють діяльність за кошти донорів (119 груп розмінування), - Halo Trust, Швейцарський фонд протимінної діяльності в Україні (FSD), представництво Данської ради у справах біженців в Україні (DRC), "Демінінг Солюшнс", філія Норвезької ради біженців в Україні (NPA), представництво ДанЧьорчЕід в Україні (DCA) і три комерційних оператори (11 груп розмінування) - "Укроборонсервіс", "Інтернешнл Демайнінг груп", "Патрон Демайнінг".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Ворожий комплекс спостереження "Муром-М" вразили ударні БПЛА в селищі Бєлгородської області

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

Українська авіація завдала за добу ударів по 9 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА