15:54 21.10.2023

Міндовкілля за підтримки ЄС та IKI відкрило в Україні Кліматичний офіс

3 хв читати

В Україні розпочне роботу Кліматичний офіс, відкритий за підтримки Європейського Союзу та Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI), повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Згідно з повідомленням міністерства в мережі Фейсбук, Кліматичний офіс у рамках Міжнародної конференції "United for Justice. United for Nature", що проходила 20-21 жовтня в Києві, відкрили очільник Міндовкілля України Руслан Стрілець, єврокомісар Віргініюс Сінкявічюс і федеральний міністр довкілля, охорони природи, ядерної безпеки та захисту споживачів Німеччини Штеффі Лемке.

Зазначається, що він підтримуватиме уряд України в реалізації кліматичної політики, допомагатиме регіонам і бізнесу в реалізації проєктів із декарбонізації та адаптації, а також стане інструментом залучення "зелених" фінансів на післявоєнне відновлення України. Крім того, зазначається, що саме офіс буде одним із ключових стейкхолдерів, які сприятимуть налагодженню співробітництва України за статтею 6 Паризької угоди і приєднанню до міжнародного вуглецевого ринку, а також опікуватиметься розвитком системи торгівлі викидами в Україні.

За словами Стрільця, наведеними в повідомленні, це остання ланка, яка завершить розбудову кліматичного управління в Україні.

"Сьогодні триває титанічна робота, щоб наша країна стала членом Європейського Союзу і перебувала в межах CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism - ІФ-У). Уже наступного року плануємо запустити пілотну національну систему торгівлі викидами (СТВ). Ми дамо можливість виробникам спробувати здійснити операції на ринку СТВ і зрозуміти, як цей ринок працює", - пояснив Стрілець один із напрямів роботи офісу.

За словами міністра, у 2025 році мають запровадити карбонові сертифікати, що дасть змогу Україні та її виробникам реалізувати надлишкові обсяги СО2, які не було емітовано.

"У 2026 році система торгівлі викидами почне працювати в Україні повноцінно. Поки що нам потрібно провести верифікацію всіх наявних даних і показати світу наш потенціал щодо вільних квот. Ми готові ділитися вільними викидами і робити свій внесок у світовий кліматичний трек. Нашій країні важлива підтримка партнерів, і ми справді її відчуваємо від самого початку нашої боротьби за справедливість і мир", - наголосив очільник Міндовкілля.

Як повідомлялося, в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" на початку жовтня міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що вважає за необхідне ухвалення закону про національну СТВ уже наступного року, щоб запровадити її 2025 року й у такий спосіб уникнути перешкод для українського експорту, пов'язаних із початком дії з 1 січня 2026 року CBAM.

"Якщо ми створимо свою національну СТВ, яка повністю відповідатиме європейській, зокрема й у ціні на викиди CO2, або інтегруємо нашу СТВ до європейської, то CBAM нам абсолютно не страшний. Тому, що ми будемо вже в цьому CBAM, всередині його кордонів. Тепер той, хто захоче постачати продукцію нам, платитиме. Фактично наше завдання - пересунути кордон СВАМ і опинитися всередині цього проєкту", - сказав Стрілець.

Міжнародна кліматична ініціатива (IKI) - інструмент Федерального міністерства довкілля, охорони природи та ядерної безпеки Німеччини (BMU) з міжнародного фінансування пом'якшення наслідків зміни клімату та збереження біорізноманіття.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА