07:41 22.10.2023

Запит Білого дому до Конгресу пакета допомоги Україні на $61,4 млрд передбачає $46,1 млрд на оборону і $11,8 млрд до держбюджету

3 хв читати
Запит Білого дому до Конгресу пакета допомоги Україні на $61,4 млрд передбачає $46,1 млрд на оборону і $11,8 млрд до держбюджету

Поданий Білим домом 20 жовтня бюджетний запит до Конгресу США щодо виділення $61,4 млрд фінансування для України або пов'язаного з Україною передбачає, зокрема, $46,1 млрд оборонних видатків і $11,8 млрд для надання прямої бюджетної підтримки Україні, повідомила посол України в США Оксана Маркарова.

"За стандартним поділом на три звичні вже для нас категорії головні цифри запиту такі: оборонні видатки - $46,1 млрд, економічна/фінансова/цивільна та ядерна безпека - $14,75 млрд, гуманітарна допомога - $481 млн", - написала вона у фейсбуці в суботу.

Маркарова уточнила, що з $46,1 млрд оборонних витрат - $30,6 млрд виділяють на програми для Міноборони США, а саме: $18 млрд - на поповнення оборонних товарів зі складів Міноборони США; відшкодування витрат на оборонні послуги та військову освіту і підготовку, надані уряду України; $12 млрд - для ініціативи Ukraine Security Assistance Initiative. Остання включає $1,7 млрд для програми Держдепу США Foreign Military Financing для України та інших партнерів США, які зазнали впливу через війну в Україні, а ще $14,4 млрд - на технічну, розвідувальну підтримку, збільшення обсягів виробництва озброєння, кібербезпеку тощо.

Стосовно економічної/фінансової/цивільної та ядерної безпеки, то, окрім $11,8 млрд прямої бюджетної підтримки, у ній передбачено $2,2 млрд для підтримання нагальних потреб у відновленні та розробці програм в Україні й інших країнах регіону; $360 млн Держдепартаменту на підтримку українського уряду у відновленні та підтримці верховенства права з акцентом на нещодавно звільнені території; $100 млн - для Держдепу на програми з нерозповсюдження, протидії тероризму, розмінування та суміжних програм, а також $149,5 млн на підтримку українського уряду.

У самому запиті уточнюється, що $11,8 млрд забезпечить 12 додаткових місяців прямої бюджетної підтримки України з плавним переходом від $1,1 млрд на місяць до $825 млн на місяць. Її надаватимуть через Світовий банк для відшкодування затверджених і перевірених витрат уряду України. Уточнюється, що цей запит на фінансування ґрунтується на останній оцінці Міжнародного валютного фонду дефіциту фінансування України 2024 року і припущеннях США про надійний розподіл тягаря між ЄС, Японією та іншими донорами.

Щодо гуманітарної допомоги, то йдеться про програму підтримки українців, які прибувають до США Uniting for Ukraine, уточнила Маркарова.

Вона зазначила, сумарний бюджетний запит Білого дому - $105 млрд, і він включає також допомогу Ізраїлю та іншим партнерам. За її словами, у цьому пакеті є ще загальні статті гуманітарної допомоги, за якими розподіл за країнами поки не завершено. Зокрема, йдеться про $3,5 млрд через програми Держдепартаменту США для України та Ізраїлю, а також регіонів, які постраждали внаслідок ситуації в Ізраїлі та війни в Україні, та про $5,7 млрд для фінансування програм USAID для задоволення зростаючих гуманітарних потреб, спричинених війною Росії в Україні, спалахом конфлікту в Газі та каскадними регіональними і глобальними наслідками цих криз.

"Важливо розуміти, що в американському бюджетному законодавстві запит - це бачення адміністрації, і аналізувати цифри варто тоді, коли це бачення перетвориться на найбільш бюджетний документ усередині Конгресу", - зазначила посол України.

Вона уточнила, що якщо в Сенаті ця ініціатива може бути опрацьована й розглянута, то в Палаті представників може бути опрацьована в комітетах, однак винесення до зали для розгляду й голосування може відбутися виключно після того, як буде врегульовано питання з обранням спікера.

"Дякую адміністрації за потужний бюджетний запит. Тепер ми дуже розраховуємо і активно працюємо з обома палатами та обома партіями щодо розгляду та підтримки цього додаткового бюджету в Конгресі", - підсумувала Маркарова.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА