17:18 23.10.2023

У Мадриді заарештовано золоті вироби вартістю понад €60 млн, що належать до історичної спадщини України

2 хв читати

У Мадриді правоохоронці заарештували п'ятьох учасників злочинної мережі, яка займалася незаконним вивезенням культурних цінностей з України, під час арешту було вилучено 11 золотих виробів вартістю понад €60 млн, повідомляє Національна поліція Іспанії.

"Оперативники заарештували п'ятьох осіб, тим самим ліквідувавши злочинну мережу, що займалася незаконним вивезенням культурних цінностей з України. Вилучені предмети - золоті прикраси, що становлять велику історичну та економічну цінність, - було викрадено, незаконно вивезено, їх мали продати в Мадриді", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті іспанської поліції в понеділок.

Повідомляється, що розслідування проводили за участю аташе у внутрішніх справах Болгарії, України, Албанії, Північної Македонії та Кіпру, а також Відділу міжнародної співпраці.

Слідство встановило, що злочинці для того, щоб приховати походження ювелірних виробів, супроводжували їх документами українською, англійською та іспанською мовами, які підтверджували їх приналежність до Української православної церкви.

Водночас фігуранти передали право власності та право розпоряджатися ними головному підозрюваному в цій справі - православному священику, який проживає в Мадриді.

Слідчі вперше вилучили в головного підозрюваного золотий пояс із головами баранів у 2021 році, коли священник намагався його продати в приватному порядку одному з бізнесменів Мадрида.

Завдяки співпраці зі Службою безпеки України, поліція Іспанії встановила, що прикраси, які були розміщені як експонати на виставці, що відбувалася в одному з музеїв Києва в період із 2009-го до 2013 року, потрапили в руки священика, який у змові з другою особою тієї самої національності та за допомогою третіх осіб підробив документи, які підтверджували походження культурних цінностей і акредитацію їх власника.

У результаті розслідування встановлено, що коштовності були незаконно вивезені з України до травня 2016 року.

Зазначається, що всі вилучені предмети належать до греко-скіфської культури VIII-IV ст. до н.е., наразі вони перебувають на вивченні в Національному археологічному музеї та Іспанському інституті культурної спадщини.

Правоохоронці продовжують розслідування.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА