17:48 23.10.2023

За час війни СБУ та ГУР ліквідували десятки російських високопосадовців і колаборантів на окупованих територіях і в РФ - WP

2 хв читати
За час війни СБУ та ГУР ліквідували десятки російських високопосадовців і колаборантів на окупованих територіях і в РФ - WP

За час повномасштабної агресії РФ проти України СБУ і ГУР Міноборони України ліквідували десятки російських посадовців на окупованих територіях, колаборантів, російських офіцерів і прихильників війни на території РФ, пише The Washington Post.

У матеріалі, що ґрунтується на інтерв'ю колишніх і нинішніх представників розвідки і безпеки США, Європи та України, оприлюдненому в понеділок, видання зазначає, що багато таємних операцій України "переслідували чіткі військові цілі і сприяли обороні країни".

"Вибух автомобіля, внаслідок якого загинула Дар'я Дугіна, водночас відзначив, що Україна використовує те, що посадовці в Києві називають "ліквідаціями", як зброю війни", - йдеться в публікації видання.

WP зазначає: "За останні 20 місяців СБУ та її воєнний аналог ГУР здійснили десятки вбивств російських посадовців на окупованих територіях, імовірних українських колабораціоністів, офіцерів за лінією фронту і яскравих прихильників війни в глибині Росії".

Посилаючись на слова українських і західних посадовців, видання пише, що до числа ліквідованих також входять "колишній командир російського підводного човна, який здійснював пробіжку в парку Краснодара на півдні Росії, і військовий блогер у кафе в Санкт-Петербурзі (Владлен Татарський - ІФ-У)".

За інформацією WP, такі операції дещо ускладнили співпрацю з ЦРУ.

"Але навіть ті, хто вважає такі смертоносні місії виправданими у воєнний час, ставлять під сумнів утилітарність певних ударів і рішень, що призвели до нападу на цивільних осіб, включно з Дугіною або її батьком Олександром Дугіним (який, за зізнанням офіційних осіб, був наміченою ціллю), а не на росіян, які напряму пов'язані з війною", - ідеться в статті.

Також, як пише видання, у деяких випадках, включно з підривом Керченського мосту, офіційні особи США висловили стурбованість.

Загалом же, як зазначає WP, після 2014 року українські спецслужби розвивалися і працювали "в тісній співпраці з ЦРУ".

"У місіях брали участь елітні групи українських оперативників, набрані з управлінь, що були сформовані, навчені та оснащені в тісній співпраці з ЦРУ", - пише видання з посиланням на нинішніх і колишніх американських та українських посадовців, уточнюючи, що з 2015 року ЦРУ витратило десятки мільйонів доларів на те, щоб "перетворити служби України, створені за радянських часів, на потужних союзників проти Москви", - пише WP.

"ЦРУ зберігає значну присутність у Києві", - наголошується в статті.

"Ми ніколи не залучали наших міжнародних партнерів до таємних операцій, особливо за лінією фронту", - наголошує видання з посиланням на колишнього високопоставленого співробітника СБУ. За його словами, співробітники ЦРУ не супроводжували оперативників СБУ і ГУР, а Україна уникала використання зброї та обладнання, сліди якого можуть привести до США.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 46 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина поранена

ВИБУХ У ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

За добу відбулося 77 бойових зіткнень, 7 - ще тривають, найгарячішим залишається покровський напрямок

110 ОМБ ім. М.Безручка: Збито черговий ворожий СУ-25

Нова зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 травня

У Москви немає шансу підкорити нашу країну, наших людей, свідомість та історію

У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА