18:44 23.10.2023

У ЄС знову не змогли розблокувати EURO500 млн восьмого траншу Європейського фонду миру на оборонні потреби України

2 хв читати
У ЄС знову не змогли розблокувати EURO500 млн восьмого траншу Європейського фонду миру на оборонні потреби України

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу знову не змогли дійти домовленостей щодо виділення Україні восьмого траншу військової допомоги в розмірі 500 млн євро з Європейського фонду миру.

Про це в понеділок на пресконференції після завершення засідання Ради ЄС з питань закордонних справ, яке відбулося в Люксембурзі, повідомив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

За його словами, міністри обговорили питання надання допомоги Україні в її "нагальних потребах в обороні". "Ми ще не змогли вирішити проблему восьмого траншу з Європейського фонду миру, ми все ще шукаємо рішення, але так чи інакше ми знайдемо рішення", - сказав Боррель.

При цьому він не конкретизував, яка саме країна виступає проти виділення цього траншу і з яких причин. Водночас із дипломатичних джерел відомо, що перешкоджає виділенню останнього траншу Угорщина.

Високий представник також повідомив, що міністри обговорили безпекові зобов'язання, які гарантують безпеку України в середньостроковій і довгостроковій перспективі. "Ми зробили пропозицію, що поєднує традиційну військову допомогу з іншими аспектами, які допоможуть не тільки гарантувати безпеку, а й реально підвищити стійкість України, економічну та промислову стійкість", - додав він.

Боррель зазначив, що в Союзі очікують вказівок засідання Європейської ради, яке відбудеться цього тижня, щоб продовжувати просуватися вперед з уже оприлюдненою пропозицією щодо створення Українського фонду, але для цього "потрібне необхідне політичне керівництво".

Високий представник також торкнувся питання Формули миру, саміт щодо якої незабаром відбудеться на Мальті, щоб "спробувати отримати якомога ширшу підтримку (формулі) серед членів ООН".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА