12:27 24.10.2023

СБУ та правоохоронці Іспанії затримали контрабандистів, які хотіли продати "Скіфське золото", серед затриманих - священик УПЦ (МП)

2 хв читати
СБУ та правоохоронці Іспанії затримали контрабандистів, які хотіли продати "Скіфське золото", серед затриманих - священик УПЦ (МП)

Служба безпеки України та правоохоронці Іспанії затримали контрабандистів, які в Мадриді хотіли продати "Скіфське золото" з України на понад EUR60 млн, серед затриманих - священик УПЦ (МП), інформують в СБУ.

"Служба безпеки спільно з БЕБ і поліцією Королівства Іспанії нейтралізувала транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби "Скіфського золота" для продажу в ЄС", - ідеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі у вівторок.

За інформацією СБУ, в результаті міжнародної спецоперації в Мадриді затримано п'ятьох учасників банди, які намагалися незаконно реалізувати українські артефакти. "Серед затриманих - представник УПЦ (МП) з України", - наголошується в повідомленні.

Під час слідчих дій у зловмисників вилучено 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини України на суму понад EUR60 млн.

"Ідеться про дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, зокрема золоті сережки, кулони, чокери та пекторалі", - уточнюють у спецслужбі.

За даними слідства, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу в період 2014-2020 років. Потім зловмисники намагалися "легалізувати" викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку.

Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх на гарячому під час перевезення українських артефактів.

На вилучені предмети старовини накладено арешт та отримано висновок експертів щодо належності до культурної спадщини України.

"Крім того, тривають комплексні заходи щодо встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів "Скіфського золота", що були викрадені з території нашої держави", - наголошується в повідомленні.

Спецоперацію проводили за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора у взаємодії з Офісом аташе МВС Іспанії в Україні та відділом міжнародного співробітництва Національної поліції Іспанії.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА