10:18 25.10.2023

59% респондентів вважають, що в Україні справді намагаються боротися з корупцією, - КМІС

2 хв читати
59% респондентів вважають, що в Україні справді намагаються боротися з корупцією, - КМІС

59% опитаних українців вважають, що влада України справді намагається боротися з корупцією, натомість 34% вважають, що останні гучні справи щодо корупціонерів є свідченням "безнадійної корумпованості України". Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 29 вересня-9 жовтня 2023 року.

"Більшість українців - 59% - вважають, що в Україні справді є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення. Водночас значна частка респондентів обирали варіант відповіді, що останні справи є свідченням "безнадійної корумпованості України, й позитивних змін немає" (34%)", - ідеться в пресрелізі КМІС за підсумками дослідження, розміщеному на сайті інституту у вівторок.

Як зазначають соціологи, взимку 2022-2023 років КМІС проводив дослідження про стан корупції. Тоді одним із запитань було "Як ви вважаєте, наскільки ефективно органи влади України борються з корупцією?". "Якщо 2018 року 25% відповіли "скоріше ефективно", то взимку 2022-2023 року - 50%. Тому ми можемо обережно припускати, що зараз думки українців щодо боротьби з корупцією є більш оптимістичними, ніж були до широкомасштабного вторгнення (і порівняно з тим, що було до Революції гідності)", - зазначено в пресрелізі.

Дані дослідження також зафіксували тенденцію більш скептичного ставлення до боротьби з корупцією із заходу на схід країни. "Так, на заході 65% вважають, що боротьба є, проти 32%, які, навпаки, вважають Україну "безнадійно корумпованою". В центрі співвідношення 60% проти 34%, на півдні - уже 53% проти 40%. На сході вже трохи більше тих, хто негативно оцінює ситуацію, - 49% проти 45%, які вважають, що боротьба з корупцією є".

Критичні оцінки ситуації з корупцією пов'язані з вищою готовністю до територіальних поступок. Так, серед тих, хто негативно оцінив ситуацію, 25% готові до територіальних поступок, тоді як серед тих, хто бачать позитивні зрушення, - 4%. Водночас навіть серед тих, хто критично сприймає ситуацію з корупцією, переважна більшість (66%) виступають проти територіальних поступок (серед тих, хто позитивно оцінює ситуацію - 88% проти поступок).

Опитування проведено методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 1010 респондентів, які живуть у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (в межах, які контролювала влада України до 24 лютого 2022 року). За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищує 3,4%.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Голосіївському районі Києва знайдено російську ракету Х-69, її бойову частину знешкоджено

ППО збила ракету над Дніпропетровщиною - голова області

Кулеба: Якщо ми хочемо зберегти мир у Європі, ми маємо перейти до європейської економіки й промисловості воєнного часу

Найближчі дні в Україні будуть теплими, вночі в середу місцями заморозки

Боррель зазначає, що українські компанії мають виробляти більше озброєння в Україні за підтримки європейських

Реєстрація для участі у вступних іспитах до магістратури стартує 7 травня і триватиме до 29 травня

В Україні без світла майже 500 населених пунктів - "Укренерго"

Понад 400 тис. споживачів одночасно залишалися без світла на Сумщині через нічний удар РФ - Міненерго

На заході та півночі України в понеділок очікуються грози

У результаті місії ГУР у Криму знищено швидкісний катер ворога

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА