14:24 25.10.2023

Спецслужби РФ вербували українських підлітків для антисемітських провокацій - СБУ

2 хв читати
Спецслужби РФ вербували українських підлітків для антисемітських провокацій - СБУ

Служба безпеки України викрила спроби спецслужб РФ завербувати українських підлітків для антисемітських провокацій у різних регіонах України, інформують в СБУ.

"Служба безпеки викрила нові спроби російських спецслужб розхитати внутрішню обстановку в Україні та дискредитувати нашу державу на міжнародній арені. За рахунок вербування неповнолітніх українських юнаків спецслужби рф намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці", - йдеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі в середу.

За інформацією СБУ, до складу групи входили 13-17-річні учні місцевих шкіл. Для їх дистанційного вербування спецслужби РФ створили молодіжний праворадикальний телеграм-канал.

"Отримані таким чином медіафайли російські спецслужби "розганяли" в закордонних ЗМІ як фейкові публікації для дискредитації України", - уточнюється в повідомленні.

Зокрема, у Житомирській області викрито 15-річного школяра з міста Радомишля, якого представники країни-агресора тривалий час психологічно "обробляли" через інтернет. "Окупанти вимагали від юнака нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків на території області", - йдеться в повідомленні.

У СБУ інформують, що в Дніпрі, Львові та Вінниці також викрито місцевих учасників підконтрольного РФ телеграм-каналу - чотирьох школярів місцевих навчальних закладів.

"Задокументовано, як представники російських спецслужб закликали їх до вчинення актів вандалізму на місцях вшанування пам'яті жертв Голокосту", - наголошується в повідомленні.

За всіма викритими фактами триває розслідування в рамках кримінального провадження, розпочатого за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого), ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію), ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націоналістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

СБУ закликає батьків бути пильними, щоб не допустити впливу ворожих спецслужб на українських дітей.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прикордонники вилучили скрипку Страдіварі на українсько-польському кордоні

Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори щодо 100-річного партнерства між Україною та Великою Британією

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

Глава МЗС Великої Британії відвідав Львів

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА