16:19 25.10.2023

Міністр юстиції анонсував запуск пілотного Науково-дослідного центру незалежних судових експертиз

2 хв читати
Міністр юстиції анонсував запуск пілотного Науково-дослідного центру незалежних судових експертиз

Міністр юстиції України Денис Малюська повідомив про запуск пілотної незалежної установи судових експертиз, у якій більшість у наглядовій раді можуть мати міжнародні організації, називаючи це однією з найважливіших реформ у короткостроковому періоді.

"Ми запускаємо пілот – експертну установу, з вбудованими гарантіями незалежності: ключові питання діяльності установи вирішуватиме наглядова рада (запропонуємо міжнародним організаціям сформувати там більшість), керівник установи обиратиметься наглядовою радою, співробітники матимуть високі заробітні плати, будуть періодичні перевірки доброчесності керівництва та експертів (включно з поліграфом)", - написав він у фейсбуці у середу.

Малюська уточнив, що вплив Мін'юсту на діяльність експертної установи буде максимально обмежений, а фокус установи - на резонансних злочинах, де високі ризики незаконного впливу на експерта.

Міністр додав, що розпорядження Кабміну про створення Науково-дослідного центру незалежних судових експертиз, як і детальна концепція пілота, дорожня карта та приміщення вже є.

До кінця року також готують зміни до нормативних актів, а наступного року планують створити наглядову раду, закупити обладнання та найняти персонал, додав глава Мін'юсту.

Малюська вважає, що судовий експерт - ключова фігура будь-якого кримінального провадження, незаконні дії якого можуть поламати будь-яку обґрунтовану справу або, навпаки, надати процесуальну перспективу безнадійній та безпідставній, тож ризики корупції чи політичного впливу на судову експертизу мають бути викорінені.

На думку очільника Мін'юсту, це одна з найважливіших реформ у короткостроковому періоді, і якщо вона буде успішною - таку практику поширять на інші установи.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА