20:41 26.10.2023

Україна розраховує на єдність європейських лідерів у питанні початку переговорів про її вступ до ЄС

3 хв читати
Україна розраховує на єдність європейських лідерів у питанні початку переговорів про її вступ до ЄС

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи через відеозв'язок на засіданні Європейської Ради в четвер, заявив, що розраховує на єдність серед європейських лідерів у відповідь на рішення про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

"Ключовий геополітичний прояв єдності для Європи - єдність у питанні розширення ЄС - також слід розглядати з точки зору безпеки. Очевидно, що шлях кожної держави до ЄС - це робота, що ґрунтується на заслугах та інституційному розвитку. Україна виконує цю роботу. І робить це добре", - заявив Зеленський.

Так, за його словами, "навіть незважаючи на повномасштабну війну, Україна не вимагала для себе винятків із загальних правил".

"Україна практично виконала сім рекомендацій Єврокомісії - і більш прості рішення, і складні для політиків. І ми розраховуємо на вашу єдність у відповідь на рішення щодо початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу", - сказав президент.

Зеленський також зазначив, що буквально напередодні саміту підписав пов'язаний із європейською інтеграцією закон про політично значущих осіб, назвавши його одним із ключових законів, ухвалених на виконання рекомендацій Європейської Комісії щодо відкриття переговорів про членство України в ЄС.

"Цей закон суттєво посилює фінансовий моніторинг публічних фігур. І в будь-якій країні політичному класу нелегко ухвалювати такі рішення. Але зараз саме той випадок, коли простими рішеннями не обійтися. Тому що це час, коли від кожного нашого рішення залежить, чи станемо ми сильнішими в захисті свого життя. І це стосується не лише України", - заявив він.

Глава держави також заявив, що "рішення про початок переговорів з Україною щодо її вступу до ЄС стане одним із найсильніших у цьому десятилітті, і багато в чому воно визначить весь подальший шлях Європейського Союзу".

"Або вся наша Європа, разом з Україною, разом із Молдовою, а в перспективі - разом із Грузією та Білоруссю - переможе, або... переможе минуле. Я впевнений, що ви всі на боці сучасної Європи. Ми маємо перемогти", - сказав він.

При цьому Зеленський нагадав, що "ми пам'ятаємо минуле Європи... минуле, в якому мільйони людських життів були знищені саме тому, що не було єдності, яка існує зараз".

"Це було минуле, коли хтось один вирішував і, на жаль, мав право вирішувати, чи має той чи інший народ право на існування. Наш історичний обов'язок - не допустити повернення минулого. Ми маємо пам'ятати, що Росія воює зараз не за те, щоб залишитися в нашому Маріуполі чи Криму, а за те, щоб мати змогу прийти в Тарту чи Гданськ, якщо Кремль цього захоче", - зазначив він.

"Росія намагається змінити кордони України не тільки для того, щоб захопити ті чи інші наші регіони, а і змінити будь-які кордони, які їм не подобаються. І ви бачили це в минулому. Спроби Росії завадити вступу України до ЄС чи НАТО стосуються не тільки нашої країни, вони стосуються набагато більшого - можливості забрати з ЄС чи НАТО будь-який народ, який уже там, навіть не питаючи волі цієї країни, а вирішуючи все за неї. Це те, до чого звик Кремль. Ця війна вирішує, якою має бути Європа. І вирішувати повинні ми, а не Кремль", - резюмував президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА