20:21 29.10.2023

Єрмак на Мальті провів зустрічі з представниками Італії, ПАР, Японії, Бахрейну, Швейцарії та Вірменії

4 хв читати
Єрмак на Мальті провів зустрічі з представниками Італії, ПАР, Японії, Бахрейну, Швейцарії та Вірменії

На виконання доручення президента України Володимира Зеленського на полях третьої зустрічі з реалізації Української Формули миру на рівні радників з національної безпеки і зовнішньої політики на Мальті керівник офісу президента України Андрій Єрмак провів двосторонні зустрічі з радниками лідерів і представниками Італії, Південно-Африканської Республіки, Японії, Держави Катар, Королівства Бахрейн, Швейцарії та Вірменії. Про це повідомляє пресслужба президента України в неділю ввечері.

Зазначається, що під час зустрічі з радником прем'єр-міністра Італії з питань зовнішньої політики Франческо Тало було обговорено оборонні потреби України, зокрема необхідність посилення ППО для захисту портової інфраструктури та міст Півдня України. Співрозмовники наголосили на необхідності посилення взаємодії під час головування Італії в G7 у 2024 році.

"Окрему увагу було приділено виконанню Україною семи рекомендацій Європейської комісії, що необхідно для початку переговорів про вступ у ЄС, та важливості подальшої підтримки нашої держави з боку Італії на шляху до вступу у Євросоюз і НАТО", - інформує пресслужба.

Під час зустрічі Єрмака з радником президента ПАР з питань нацбезпеки Сідні Муфамаді ключову увагу було приділено імплементації Української Формули миру та підготовці до проведення Глобального саміту миру. Порушували питання участі ПАР у відновленні України та можливих напрямів надання гуманітарної допомоги.

Як повідомляється, Єрмак відзначив принципову зацікавленість України в поглибленні діалогу з країнами Африканського континенту. Співрозмовники констатували необхідність продовження та розширення експорту українського зерна альтернативним коридором у Чорному морі, а також реалізації гуманітарної програми "Зерно з України", що є критично важливим для глобальної продовольчої безпеки.

Як інформує пресслужба президента України, під час зустрічі з генеральним секретарем Секретаріату з питань національної безпеки Японії, радником кабінету міністрів з питань національної безпеки Такео Акібою Єрмак подякував за активну підтримку Української Формули миру та зусилля японського головування у "Групі семи" щодо її реалізації.

Він поінформував Такео Акібу про ситуацію на полі бою та "подякував Японії за 21 пакет санкцій проти Росії і закликав до подальшого посилення санкційного тиску на агресора, передусім у сферах, які мають важливе значення для російського ВПК". Окрему увагу було приділено підготовці до конференції з питань відновлення України, яка відбудеться в Токіо в лютому 2024 року.

Як повідомляється, під час зустрічі із заступником генсекретаря Ради національної безпеки Держави Катар Хамадом Хамісом Аль Кубаїсі Єрмак подякував за підтримку Катару, зокрема в наданні гуманітарної допомоги Україні. Єрмак "високо оцінив посередницьку роль Катару в гуманітарних питаннях і висловив подяку за сприяння в поверненні незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей".

Керівник Офісу президента також подякував за долучення катарської сторони до зустрічі на Мальті та наголосив, що попри глобальні виклики участь країн Затоки в реалізації Української Формули миру надзвичайно важлива. Як повідомляється, було приділено увагу ситуації на Близькому Сході.

На зустрічі із заступником радника з питань національної безпеки Королівства Бахрейн шейхом Халідом бін Алі Аль Халіфою керівник Єрмак наголосив на важливості нарощування інтенсивності двосторонніх відносин та розширення діалогу з Королівством Бахрейн. Співрозмовники обговорили просування Української Формули миру та шляхи залучення Бахрейну до цього процесу. Було відзначено готовність Бахрейну наповнити імплементацію Формули конкретними рішеннями. Сторони приділили особливу увагу ситуації на Близькому Сході та погодилися з необхідністю докладання зусиль для деескалації конфлікту.

Під час зустрічі з керівником міжнародного відділу безпекової політики Федерального міністерства закордонних справ Швейцарської Конфедерації Ґабріелем Люхінґером Андрій Єрмак також подякував за підтримку Української Формули миру, зокрема за долучення до реалізації пункту з радіаційної та ядерної безпеки.

Співрозмовники обговорили подальші кроки з просування Формули, наповнення максимально конкретним змістом діяльності робочих груп, а також організацію майбутнього Глобального саміту миру. Єрмак високо оцінив підтримку, яку Швейцарія надає Україні для подолання гуманітарних наслідків повномасштабного вторгнення Росії, зокрема за прийом вимушено переміщених осіб.

Єрмак подякував за готовність Швейцарії провести наступну міжнародну донорську конференцію з гуманітарного розмінування в Україні в жовтні 2024 року, а також наголосив на важливості гарантування глобальної продовольчої безпеки та розвитку торговельних шляхів з Україною. Керівник Офісу Президента подякував Швейцарії за підтримку ініціативи Grain from Ukraine.

Під час зустрічі з секретарем Ради безпеки Вірменії Арменом Григоряном Єрмак високо оцінив приєднання Вірменії до кола держав, які підтримують Українську Формулу миру. Він привітав Вірменію з обранням, як і Україну, до Ради керуючих Міжнародного агентства з питань атомної енергетики (МАГАТЕ). Сторони обговорили взаємодію двох країн у рамках МАГАТЕ та у сфері енергетики загалом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА