21:36 31.10.2023

У Нью-Йорку викрили масштабну схему ухилення від санкцій та експортного контролю за участю громадянина РФ

4 хв читати
У Нью-Йорку викрили масштабну схему ухилення від санкцій та експортного контролю за участю громадянина РФ

У Нью-Йорку викрили схему незаконного експорту в Росію напівпровідників, інтегральних схем та інших електронних компонентів подвійного призначення. Схему було організовано за участю жителя Брукліна, а також двох громадян Росії та Канади, повідомляє пресслужба Міністерства юстиції США.

"Учора в Брукліні було оприлюднено кримінальну справу за обвинуваченням Миколи Гольцева, Салімджона Насріддінова і Христини Пузирьової у змові та інших обвинуваченнях, пов'язаних із глобальною схемою закупівель від імені російських організацій, які потрапили під санкції, зокрема компаній, пов'язаних із російськими військовими. Деякі з електронних компонентів та інтегральних схем, поставлених обвинуваченими, були виявлені в захоплених в Україні російських збройових платформах і засобах сигнальної розвідки. Насріддінов, який проживає в Брукліні і має подвійне громадянство Росії і Таджикистану, був заарештований сьогодні вранці в Брукліні. Гольцев і Пузирьова були заарештовані сьогодні вранці в готелі на Мангеттені під час поїздки до Нью-Йорка для відвідування Насріддінова", - зазначається в повідомленні.

Правоохоронці оголосили про висунення обвинувачень.

Згідно з даними розслідування, злочинна організація протягом року обходила американські санкції і закони, зумівши відправити на поле бою в Росії понад 300 партій заборонених товарів на суму близько $10 млн.

"Як стверджується, обвинувачені ухилялися від санкцій, постачаючи в Росію обладнання, необхідне для систем високоточної зброї, частина якого використовувалася на полі бою в Україні. Приватні особи і компанії Східного округу повинні знати, що наш офіс буде використовувати всі доступні інструменти для переслідування тих, хто обходить санкції, допомагаючи ворожим державам", - заявив прокурор США у Східному окрузі Нью-Йорка Бреон Мір.

Зазначається, що для реалізації схеми обвинувачені використовували дві юридичні особи, зареєстровані в Брукліні, - SH Brothers Inc. і SN Electronics Inc. Ці організації незаконно здійснювали пошук, закупівлю та постачання електроніки подвійного призначення на мільйони доларів від американських виробників кінцевим користувачам у Росії, які перебувають під санкціями. Багато з електронних компонентів та інтегральних схем, поставлених відповідачами через компанію SH Brothers, на думку Міністерства торгівлі, "викликали найбільшу занепокоєність через їхню критичну роль у виробництві сучасних російських систем високоточної зброї, відсутність у Росії власного виробництва та обмеженість глобальних виробників".

Як зазначено в позовній заяві та інших судових документах, деякі електронні компоненти та інтегральні схеми з однаковими маркою, моделлю та артикулом, поставлені відповідачами через компанію SH Brothers, було виявлено в захоплених російських збройових платформах і засобах сигнальної розвідки на Україні, Зокрема в комплексі радіотехнічної розвідки "Торн-МДМ", комплексі радіоелектронної боротьби РБ-301Б "Борисоглібськ-2", легкій багатоцільовій керованій ракеті "Изделие 305Е", зенітно-ракетному комплексі Л370 "Вітебськ", вертольотах Ка-52, безпілотних літальних апаратах (БПЛА) "Орлан-10", бойових танках Т-72Б3. За період, зазначений у скарзі, компанія SH Brothers здійснила сотні поставок до Росії на суму понад $7 млн.

Гольцев отримував замовлення від російських кінцевих користувачів в оборонному і технологічному секторах, які прагнули придбати в США ті чи інші вироби або деталі. Потім Гольцев безпосередньо зв'язувався з американськими виробниками і дистриб'юторами, зазвичай використовуючи такі псевдоніми, як "Нік Стівенс" або "Джіо Росс". Насріддінов і Гольцев купували електронні компоненти у американських виробників і дистриб'юторів під егідою компаній SH Brothers і SN Electronics та організовували їхнє відправлення в різні місця в Брукліні. Потім Насриддінов і Гольцев незаконно переправляли товар у різні компанії-посередники, розташовані в інших країнах, включно з Туреччиною, Гонконгом, Індією, Китаєм та Об'єднаними Арабськими Еміратами, звідки його перенаправляли в Росію. Пузирьова керувала численними банківськими рахунками і проводила фінансові операції в рамках цієї схеми.

Наголошується, що обвинувачені знали, що експортована електроніка має потенційне військове застосування.

"Завдяки тому, що ці обвинувачені перебувають під вартою у США, ми припинили діяльність складної закупівельної мережі, яка, ймовірно, використовувалася для придбання критично важливих технологій для сучасних систем озброєнь російських збройних сил. Міністерство юстиції має намір домагатися притягнення до відповідальності і розкриття тактики, використовуваної ворожими державами для незаконного придбання товарів, необхідних їм для продовження своїх жорстоких кампаній", - заявив помічник генерального прокурора Метью Г. Олсен із відділу національної безпеки Міністерства юстиції.

"Обвинувачені, імовірно, були частиною глобальної схеми закупівель, розробленої для обходу санкцій і експортного контролю США. Ця справа вкотре демонструє готовність Росії ігнорувати закони США, використовуючи незаконні закупівельні мережі для забезпечення своїх збройних сил. ФБР Нью-Йорка і наші партнери притягуватимуть до кримінальної відповідальності всіх, хто намагається закупити санкційне обладнання, щоб захистити нашу національну безпеку", - заявив Джеймс Сміт, помічник директора ФБР.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА