12:23 02.11.2023

Кличко наполягає, щоб Національне військове кладовище було в Києві

2 хв читати
Кличко наполягає, щоб Національне військове кладовище було в Києві

Київська міська рада в четвер звернеться до президента України та уряду стосовно заходів для розв'язання питання влаштування Національного військового меморіального кладовища (НВМК) і Київського міського військового кладовища, повідомляється на сайті мера Києва Віталія Кличка.

"Ми зверталися і пропонували чотири локації для розміщення Національного військового меморіального кладовища, кожне з яких опрацьовувалося разом з урядом. Парламент у травні цього року ухвалив спеціальний закон. Його підписав голова Верховної Ради України, але не підписав президент. Цей закон має врегулювати проблемні питання створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні", - сказав Кличко на початку сесії Київради в четвер.

"У серпні уряд ухвалив постанову, якою визначив нове місце розташування Національного меморіалу - на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району. Отже, питання створення Національного військового меморіального кладовища та Київського міського військового так і залишаються невирішеними", - додав міський голова столиці.

Кличко впевнений, що Національний військовий меморіал має розташовуватися на території Києва.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України в жовтні 2022 року схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи "Національне військове меморіальне кладовище".

Пізніше департаменту містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації було доручено розробити детальний план території для розміщення НВМК на території урочища "Лиса Гора". У листопаді 2022 року природоохоронна організація "Київський еколого-культурний центр" запропонувала п'ять вільних ділянок землі для розміщення НВМК замість урочища "Лиса гора". У березні 2023 року Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника "Биківнянські могили" в Києві. 18 серпня в заповіднику "Биківнянські могили" заявили, що Національне військове меморіальне кладовище неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 19 серпня повідомив про плани уряду прискорити проєктування НВМК. Кабмін схвалив реалізацію до серпня 2025 року проєкту НВМК у Гатненській громаді поблизу Києва.

У Міністерстві у справах ветеранів України повідомили про плани розпочати будівництво НВМК у Гатненській громаді під Києвом наприкінці листопада та ввести в експлуатацію його першу чергу до кінця 2023 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА