12:33 02.11.2023

СБУ викрила на антиукраїнській діяльності лідерів секти "АллатРа"

2 хв читати
СБУ викрила на антиукраїнській діяльності лідерів секти "АллатРа"

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією нейтралізувала міжнародну злочинну організацію "АллатРа", яка займалася антиукраїнською діяльністю.

"У результаті багатоетапної спецоперації у Києві та інших регіонах України заблоковано підривну діяльність понад 20 осередків цього угруповання, які діяли на користь спецслужб рф", - повідомляється в телеграм-каналі СБУ в четвер.

За інформацією спецслужби, під виглядом "місіонерства" учасники релігійної секти виправдовували збройну агресію РФ і публічно просували кремлівську ідею про створення "Союзу слов'янських народів" під керівництвом Москви.

"Фігуранти організували чітку ієрархічну структуру та власні "представництва" в кожному обласному центрі нашої держави. Ці осередки "АллатРа" масово закликали місцевих жителів приєднуватися до секти та розповсюджувати ідеї кремля", - зазначено в повідомленні.

У спецслужбі наголошують, що для пошуку однодумців і поширення проросійських поглядів фігуранти створили власний ютуб-канал, який налічує майже пів мільйона користувачів. Також, згідно з повідомленням, організатори "АллатРа" запустили мережу власних медіа та інтернет-ресурсів, телеграм-каналів і сторінок у соцмережі "ТікТок". "Там вони публікували пропагандистські "дописи" та відео, просуваючи прокремлівські наративи через ідеї так званого "благотворчого суспільства", - уточнюють в українській спецслужбі.

Серед іншого, зловмисники агітували за те, щоб російські окупанти здійснювали масовані ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі українських міст.

"У ході розслідування отримано беззаперечні докази вини керівництва та активних учасників "АллатРа", - повідомляють у СБУ.

За даними слідства, лідери угруповання незаконно виїхали за кордон іще навесні 2022 року, використовуючи підроблені документи про зняття з військового обліку, і, перебуваючи в одній із європейських країн, дистанційно продовжували керувати своєю злочинною організацією в Україні.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти підривної діяльності "АллатРа" на користь країни-агресора.

Крім того, як інформують у СБУ, встановлено, що за період свого існування проросійська секта створила власні "філії" на території РФ, Білорусі та ще кількох країн Європи, Центральної Азії та США.

Під час обшуків у "осередках" секти та в помешканнях фігурантів у Київській області, а також у Львівській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Волинській, Сумській та Харківській областях виявлено комп'ютерну техніку, мобільні телефони, літературу, документи та інші докази незаконної діяльності.

На підставі зібраних доказів керівництву та учасникам "АллатРа" готують повідомлення про підозру за статтями Кримінального кодексу України: ч. 1, ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ст. 255 (створення, керівництво злочинним співтовариством або злочинною організацією, а також участь у ній), ст. 436-1 (пропаганда комуністичного тоталітарного режиму), ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА