13:06 02.11.2023

У Білій Церкві знайдено скарб часів Гетьманщини та обстежено об'єкти давньоруських часів

2 хв читати

Низку об'єктів давньоруського і козацького часів було виявлено і досліджено під час археологічних робіт на території стародавнього міста в Білій Церкві Київської області, знайдено велику кількість артефактів, зокрема скарб часів Гетьманщини (XVII-XVIII століть), повідомляють на сторінці Інституту археології Національної академії наук України у фейсбуці.

"Справжньою науковою сенсацією став унікальний скарб золотих прикрас, знайдений в культурних нашаруваннях 17-18 ст. і, скоріше за все, пов’язаний з буремними історичними подіями часів Гетьманщини. Скарб складається з 12 золотих предметів загальною вагою близько 28 г та перламутрового бісеру, які були сховані у невеликій керамічній посудині. Скарб часів Гетьманщини - вкрай рідкісна знахідка, яка має велике наукове та суспільне значення. Вона ілюструє значний розвиток матеріальної культури населення України, підкреслює високий рівень ювелірного мистецтва Козацької держави", - йдеться в повідомленні.

Усі знайдені предмети були передані на зберігання до фондів Археологічного музею Інституту археології та прикрасять його експозицію в майбутньому.

"Знахідка скарбу ще раз демонструє важливість фахових охоронних археологічних досліджень під час будь-яких будівельних робіт у межах історичних міст - наш обов’язок відповідно до Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини, який, на превеликий жаль, не завжди виконується… На відміну від грабіжників-металодетектористів, робота археолога дозволяє не лише отримати конкретні унікальні речі (які передаються до експозицій Державних музеїв, а не потрапляють до приватних колекцій), а й реконструювати наше минуле - відкрити нові сторінки нашої історії, що є вкрай важливим для формування Нації та розуміння нашого місця в загальній історії Європи", - йдеться в повідомленні. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА