17:40 02.11.2023

Міжнародний суд у Гаазі задовольнив позов ДТЕК до РФ щодо захоплених у Криму активів майже на $270 млн

2 хв читати
Міжнародний суд у Гаазі задовольнив позов ДТЕК до РФ щодо захоплених у Криму активів майже на $270 млн

Міжнародний суд у Гаазі повністю задовольнив позов "ДТЕК" проти Росії щодо захоплених активів у незаконно анексованому Криму.

"Арбітраж присудив Росії виплатити українській компанії компенсацію в розмірі $267 млн", - повідомив енергохолдинг Ріната Ахметова в телеграм-каналі в четвер.

Судовий процес за позовом "ДТЕК Крименерго" проти Росії тривав із 2017 року.

На своєму сайті ДТЕК уточнив, що арбітражне рішення підлягає примусовому виконанню відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року.

Водночас зазначено, що ДТЕК планує невідкладно ініціювати процес визнання та допуску до виконання рішення на території тих держав, де є активи Росії.

"росія повинна перебувати під постійним тиском - на полі бою, санкційним, юридичним. Зі свого боку і я, і всі мої бізнеси зробимо для цього все можливе. 24/7 ми працюватимемо над тим, щоб ворог був притягнутий до відповідальності та заплатив за розв'язану війну, за кожен злочин проти України та українців, за порушення міжнародного права", - прокоментував акціонер ДТЕК Рінат Ахметов, слова якого наведено в повідомленні.

За його словами, рішення Міжнародного арбітражного суду свідчить, що світова система правосуддя стоїть на боці правди й справедливості, а сьогодні було зроблено лише перший крок для відновлення правильного світового порядку.

"Сьогоднішнє рішення знаменує собою ще одну віху в притягненні росії до відповідальності за її експропріацію українських інвестицій у Криму", - зазначила партнерка Covington & Burling LLP Марні Чик, яка представляла ДТЕК у цьому спорі.

"Ми пишаємося тим, що допомогли ДТЕК отримати сьогоднішній результат - нахабне порушення росією своїх зобов'язань повинно мати наслідки", - зазначив партнер Covington Джонатан Гімблетт.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року ДТЕК, не дочекавшись відповіді від РФ на висунуту ним претензію щодо втрачених в анексованому Криму активів, розпочав підготовку позову до міжнародних судів. Того самого року він подав позов до постійного арбітражного суду в Гаазі.

"ДТЕК Крименерго" був найбільшим постачальником електроенергії на Кримському півострові, забезпечував понад 80% її постачання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА