11:11 03.11.2023

Посол Зварич: Сподіваємося, що прийдемо до порозуміння з польськими перевізниками

2 хв читати
Посол Зварич: Сподіваємося, що прийдемо до порозуміння з польськими перевізниками

Україна сподівається, що вдасться дійти компромісу з польськими перевізниками, влада Польщі намагається переконати їх не блокувати рух вантажного транспорту на українсько-польському кордоні, заявив посол України в Польщі Василь Зварич.

"Ми справді сподіваємося, що вдасться дійти порозуміння з польськими перевізниками. Оскільки всі усвідомлюють - і в Польщі, і в Україні, і Європі, бо на рівні ЄС ми також це питання ставимо, - що такі форми протесту, блокування кордону шкодять нам усім, і Україні, і Польщі, і польському, й іноземному бізнесу", - сказав Зварич в ефірі телемарафону в п'ятницю.

За його словами, наразі всі зусилля спрямовані на те, щоб досягти з перевізниками "певних компромісів, і пояснити, що більшість їхніх вимог не є реалістичними до виконання".

"Оскільки вони суперечать правовому полю і нашим взаємним зобов'язанням між Україною та ЄС, наприклад пропозиція відновити дозволи на міжнародні автоперевезення. Нагадую, що діє угода з ЄС, яка скасувала такі дозволи на двосторонній основі", - сказав посол.

Зварич пояснив, що вимоги перевізники висувають польській владі, а Україна перебуває в контакті з відомствами Польщі та воєводствами Підкарпатським і Люблінським, оскільки саме на них покладено роль перемовників.

"Ми діємо тут як партнери. Ми отримали запевнення від Міністерства інфраструктури Польщі, що вони одразу звернулися до страйкувальників із наполегливим проханням не блокувати кордон", - зазначив дипломат.

Він наголосив, що перевізників і далі намагатимуться переконати в тому, що такі методи блокування кордону контрпродуктивні.

"І дуже добре, що польська влада теж це розуміє і також намагається переконати посольських страйкарів не блокувати, не обмежувати значно рух через кордон. Усі ми бачимо, що ситуація на кордоні й так складна. Через російську агресію величезне навантаження на наземний транспорт і пункти пропуску. Ми не можемо собі дозволити в умовах війни створити ще якісь додаткові перепони під час перевезення товарів через українсько-польський кордон. Віримо, що здоровий глузд переможе, і польські перевізники дослухаються", - сказав Зварич.

Голова Міжнародної транспортної асоціації України Ігор Оверко раніше повідомив, що польські перевізники перенесли дату початку блокади руху вантажного транспорту на трьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні з 3-го на 6 листопада.

Блокада розпочнеться о 13:00 за Київським часом 6 листопада. Організатори протесту отримали офіційний дозвіл місцевої влади на його проведення до 3 січня 2024 року, зазначено в повідомленні.

Блокаду вантажного транспорту буде організовано в напрямку трьох пунктів пропуску: "Ягодин-Дорогоуськ", "Краківець-Корчова" і "Рава-Руська-Гребенне".

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заступник міністра Сергій Деркач заявив, що більшість вимог польських перевізників, які погрожують перекрити кордон, нездійсненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА