20:36 06.11.2023

Генсек ООН закликає ХАМАС звільнити полонених

2 хв читати
Генсек ООН закликає ХАМАС звільнити полонених

Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав до негайного звільнення заручників, які перебувають у полоні ХАМАС у Секторі Гази, і припинення вогню як з боку цього радикального угруповання, так і з боку Ізраїлю.

"Я повторюю заклик до негайного, беззастережного і безпечного звільнення заручників, утримуваних у Секторі Гази", - заявив Гутерреш на брифінгу в понеділок.

"Шлях уперед зрозумілий. Негайне припинення вогню. Дотримання всіма сторонами своїх зобов'язань і принципів міжнародного гуманітарного права. (...) Потрібно більше продовольства, більше води, більше медикаментів і, звісно, більше палива, що надходять до Гази безпечно, швидко і в необхідних кількостях", - додав Гутерреш.

Генсек ООН також повторив засудження "огидних терористичних актів", скоєних ХАМАС 7 жовтня під час нападу на Ізраїль.

Гутерреш знову заявив, що побоюється розширення конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС і залучення до нього нових учасників, закликав докладати дипломатичних зусиль для деескалації.

"Я все ще серйозно стурбований сплеском насильства в регіоні та розширенням конфлікту... Також важливо не забувати про ризик поширення конфлікту в регіоні", - заявив він.

Гутерреш нагадав, що ескалацію вже можна спостерігати з боку Лівану, Сирії, Іраку та Ємену, і заявив, що вона має припинитися.

"Тверезий розум і дипломатичні зусилля повинні восторжествувати. Риторика ненависті та провокаційні дії мають припинитися", - зазначив генсек ООН.

Також він заявив, що стурбований як сплеском антисемітизму, так і випадками утисків мусульман у різних країнах світу.

7 жовтня радикальне угруповання ХАМАС, що базується в Газі, здійснило напад на Ізраїль. Жертвами цієї атаки стали понад 1,4 тис. осіб. У відповідь Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала військову операцію проти ХАМАС. У результаті в анклаві, за даними палестинської сторони, загинуло понад 10 тис. осіб. За даними ЦАХАЛ, у полоні ХАМАС перебувають понад 240 осіб.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА