19:31 08.11.2023

Рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про нацменшини може бути повністю ухвалено вже в листопаді - Жовква

2 хв читати
Рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про нацменшини може бути повністю ухвалено вже в листопаді - Жовква

Рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про національні меншини можуть бути повністю ухвалені Україною вже в листопаді поточного року, сказав заступник глави Офісу президента Ігор Жовква.

Як розповів він в ефірі загальнонаціонального телемарафону, президент України Володимир Зеленський під час спільної з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн пресконференції минулої суботи говорив про те, що Україна готова й надалі рухатися в питанні забезпечення прав національних меншин.

"Якщо говорити про питання освіти, ми готові. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про певні зміни - знову-таки важливо: на виконання рекомендацій Венеціанської комісії, а не "хотілок" тієї чи іншої держави (Угорщини - ІФ-У)", - зазначив він.

За словами Жовкви, ухваливши закон про нацменшини, Україна виконала майже всі рекомендації Венеціанської комісії і готова виконати ті, що залишилися.

"Ті, що залишилося виконати, ми готові виконати. І я можу анонсувати: думаю, що ми не чекатимемо грудня. Уже в листопаді - тут залежить усе від Верховної Ради... Президент тісно працює з парламентом щодо того, щоб відповідні законодавчі зміни, які ще залишилося внести за цими рекомендаціями, були внесені. Щоб ми, як і завжди, спрацювали з випередженням графіка", - наголосив заступник глави Офісу президента.

Тижнем раніше президент України Володимир Зеленський підписав закон про національні меншини, який дозволяє їм використовувати свої мови у ЗМІ, рекламі та інших сферах там, де вони проживають. Водночас Україна має гарантувати збереження культурних традицій цих нацменшин. Зі свого боку, уряд України має забезпечувати школи таких нацменшин навчальними посібниками їх мовою. Ухвалення цього закону було однією з вимог Єврокомісії до України як кандидата в ЄС.

Водночас, на думку Європейської комісії, цей закон не повною мірою відображає всіх рекомендацій Венеціанської комісії, ухвалених нею 9 жовтня 2023 року щодо нацменшин в Україні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА