20:06 08.11.2023

Міносвіти України підписало угоду про співпрацю з Німеччиною

2 хв читати
Міносвіти України підписало угоду про співпрацю з Німеччиною

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий під час робочого візиту в Німеччину в середу, 8 листопада, разом із федеральною міністеркою освіти і досліджень Німеччини Беттіною Старк-Ватцінгер підписали Декларацію про наміри щодо співпраці у сфері науки, технологій та інновацій і обговорили деталі подальшої співпраці.

"Це партнерство охопить спільну роботу за такими напрямами: розвиток діалогу з питань наукової політики на різних рівнях; розширення наукового співробітництва в дослідницьких сферах, які мають взаємне значення та спільний інтерес; посилення академічної мобільності студентів і вчених з особливою увагою до молодих науковців; створення спільної експлуатації дослідних і/або інноваційних закладів, лабораторій і міжнародних центрів передових досліджень (cores of excellence); заохочення інституціонального партнерства між німецькими та вітчизняними науковцями; створення спільного партнерства між науковими та науково-дослідними центрами.

Зазначається, що ініціатива відкриває нові можливості для обміну знаннями та технологіями між Україною та Німеччиною, розвитку освіти, досліджень та інновацій в обох країнах. Також вона є фундаментом для укладення нової угоди у сфері науки, технологій та інновацій між Україною та Німеччиною вже наступного року.

Як наголосили в міністерстві, Україна співпрацює з Німеччиною у сфері освіти 30 років. За цей час українські науковці спільно з німецькими колегами реалізували понад 200 проєктів, провели десятки засідань, конференцій і форумів, що стали основою для більш ніж сотні різноманітних співпраць між українськими та німецькими університетами, науковими установами та інноваційними підприємствами.

"Від початку повномасштабного вторгнення Німеччина також активно підтримує українську освіту. Зараз у німецьких школах навчається понад 200 тисяч українських дітей, частина з яких продовжує дистанційну освіту в українських школах. Для того, щоб учні мали доступ до якісної освіти та не втратили зв'язок із державою, у Німеччині реалізують освітні проєкти. Зокрема, проєкт SchuleUA ("Твоя українська школа в Мюнхені") - школу, в якій навчання відбувається за освітніми стандартами України", - йдеться в повідомленні.

Під час візиту до Німеччини та зустрічі з Беттіною Старк-Ватцінгер Лісовий також висловив пропозиції щодо розширення освітніх можливостей для українських дітей у Німеччині. Зокрема, йшлося про те, щоб внести українську мову до переліку іноземних, які вивчають у німецьких школах. Тобто створити факультатив, на якому українські діти зможуть додатково вчити рідну мову. Таке рішення підтримає українських дітей і дозволить їм зберегти національну ідентичність.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА