21:44 08.11.2023

Зеленська закликала до розширення присутності ЮНЕСКО в Україні

2 хв читати
Зеленська закликала до розширення присутності ЮНЕСКО в Україні

Перша леді України Олена Зеленська, виступаючи на 42-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі, закликала організацію до розширення своєї присутності в Україні.

"Сьогодні ЮНЕСКО - одна з небагатьох світових організацій, яка дієво стоїть на межі між цивілізацією і хаосом, між пам'яттю і культурою та сучасним варварством, яке легко розпізнати через його бажання все знищувати. Ми просимо про розширення присутності ЮНЕСКО в Україні", - заявила перша леді.

Як вона наголосила, "масштаби російських злочинів неймовірні, і Україні знадобляться десятки років, щоб відновити знищене".

"Але найголовніше - це зафіксувати, що відбувалося і відбувається. Ми знаємо, наскільки це важливо, тому що, на жаль, для нас - це страшний фідбек із минулого", - сказала Зеленська, розповівши, як 1937 року в урочищі Сандармох було розстріляно понад 100 діячів української культури та мистецтва.

"Так, нам потрібні авторитетні свідки. Свідки з гарантіями недоторканності, тому що навіть зараз свідчити про терор може бути небезпечно", - сказала перша леді.

Під час виступу Зеленська також нагадала, що від початку російського вторгнення пошкоджено 3428 закладів освіти, 365 зруйновано повністю, третина українських дітей навчається лише онлайн. Крім того, постраждали 343 спортивні об'єкти, 95 зруйновано повністю. За півтора року загинуло близько 360 відомих українських спортсменів і тренерів.

Крім того, вона розповіла про пошкодження російськими ракетами будівель Одеського національного художнього музею, драматичного театру в Чернігові, Спасо-Преображенського собору у Львові та ще про близько 1700 об'єктів української культурної спадщини.

"Те, що переживає Україна, не має бути проблемою лише України. Це демоверсія того, на що здатне сучасне варварство, якщо його не зупинити. Це атака не лише на нас, а на все цінне для нормальної людини. На саму цивілізацію. Ту, яку так віддано захищає ЮНЕСКО. Просто сьогодні між варварством і цивілізацією опинилися ми. І намагаємося захищати життя від знищення, від стирання. Щоб більше ніхто не втрачав ні історії, ні життя", - заявила дружина президента.

Водночас перша леді України подякувала генеральному директору ЮНЕСКО Одрі Азуле за візит і допомогу у відновленні культурних цінностей, які було можливо відновити після російських обстрілів.

"Вдячна за створення офісу ЮНЕСКО в Києві, за надання 20 об'єктам культурної спадщини посиленого захисту", - резюмувала вона.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА