11:03 09.11.2023

Правоохоронці викрили корупційну схему на митниці, яка завдала збитків на 475 млн грн

2 хв читати

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили та припинили діяльність злочинної організації, яка організувала корупційну схему в зоні Волинської митниці.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, члени організації здійснювали незаконне переміщення високоліквідних товарів (мобільних телефонів, комп'ютерної техніки, одягу відомих виробників тощо) через міжнародний пункт пропуску "Ягодин" та забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів у зоні діяльності Волинської митниці.

Їх дії призвели до збитків державі на понад 475 млн грн.

Як повідомляє пресслужба САП, про підозру було повідомлено п'ятьом членам злочинної організації, метою діяльності якої було надання послуг із ввезення на територію України товарів без сплати митних платежів. Їх дії кваліфіковано за ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів), ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Крім того, було повідомлено про підозру ще п'ятьом працівникам митниці, які зловживаючи службовим становищем, діючи з метою одержання неправомірної вигоди третіми особами, не забезпечували проведення належних митних процедур, що давало змогу учасникам злочинної організації ввозити товари, не сплачуючи встановлених законом платежів.

"У межах досудового розслідування встановлено, що протягом 2018-2019 років учасники злочинної організації здійснювали незаконне переміщення через міжнародний пункт пропуску "Ягодин" високоліквідних товарів (мобільних телефонів, комп'ютерної техніки, одягу відомих виробників тощо) за значно меншою вартістю. У свою чергу службовці митниці для приховування злочину забезпечували митне оформлення цих товарів, складали підроблені акти про проведення митних оглядів, вносили до автоматизованої системи митного оформлення "Інспектор" неправдиву інформацію та навмисне не вчиняли дій щодо припинення злочинної схеми", - повідомляє САП.

Наразі організатора злочинів затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Вирішують питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА