10:59 10.11.2023

Поранених українців серед евакуйованих із Сектора Гази не було - посол Корнійчук

2 хв читати
Поранених українців серед евакуйованих із Сектора Гази не було - посол Корнійчук

Поранених українців серед евакуйованих із Сектора Гази не було, евакуація тривала майже до ранку, повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

"Жодна людина з пораненнями кордон не пройшла ні два дні тому, ні цієї ночі. Нам було відомо від громади. Це непідтверджена інформація, і про загиблих, і про поранених громадян України. На території Сектора Гази їм надається допомога. Можливо, ми наступними евакуаційними траншами зможемо їх забрати. У списку, який ми подавали на затвердження, здається, дві людини такими значаться, але вони не прибули на пункт пропуску", - сказав Корнійчук в ефірі "Свобода. Ранок".

Відповідаючи на запитання про те, як відбувалася евакуація громадян без документів, дипломат сказав, що "таких, на жаль, більшість".

"І тому евакуація тривала до ранку майже. Тому що більшості людей документи продовжували або відновлювали, або дітей визнавали громадянами України, або видавали свідоцтво на повернення - тимчасовий документ, який дає змогу рухатися в одному напрямку тільки", - пояснив він.

Посол нагадав, що Україна отримала дозволи на виїзд із Сектора Гази загалом для 329 українців. Однак, можливо, частина людей не змогла доїхати фізично або відмовилася від евакуації.

"Наші дипломати працювали до глибокої ночі, але нам вдалося евакуювати за вчорашній день і ніч 160 громадян України та дев'ятьох громадян Молдови. Загальна кількість, виходячи з того, кого позавчора вдалося евакуювати, це було 43 людини - в нас загалом 203 громадянина України виведені з Сектора Гази та перебувають під контролем посольства і перебувають у готелі", - розповів Корнійчук.

За його словами, в попередніх списках було близько 400 осіб. "Але частина з них залишилася на півночі Гази, й зараз евакуювати їх неможливо", - додав дипломат.

Крім того, він розповів, що Україна надавала логістичну підтримку багатьом країнам, зокрема Угорщині, Швейцарії, Польщі. Водночас українське ком'юніті в Секторі Гази найбільше, зазначив він.

"До нас зверталося багато країн, ми нікому не відмовили. Ми постійно надаємо допомогу іноземним громадянам", - сказав посол.

За його словами, надані Україною списки на евакуацію майже не були змінені внаслідок узгодження ізраїльською та єгипетською стороною.

"Це означає, що безпека перевіряла наявність людей, наближених до ХАМАСу, таких майже не виявилося, скоріш за все. Наші списки на 95% не змінилися з моменту подання до компетентних органів. Переважно це жінки та діти", - додав Корнійчук.

Також він зазначив, що у списках є ті самі люди, яких посольство вже евакуювало 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна стане членом НАТО після перемоги у війні - Зеленський

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони

Генпрокурор: Слідство має підстави вважати умисним вибір офіцерів РФ вдарити по Одесі саме "Іскандером" із касетним боєзарядом

На аеродромі "Кущевська" на Кубані знищено склад авіабомб - британська розвідка

У РФ змінюють імена депортованим з України дітям, що ускладнює їх репатріацію - ISW

У Києві розпочато демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу" - КМДА

Інформація про другого загиблого в Харкові не підтвердилася, у місті 7 поранених

Просування окупантів у районі Авдіївки зупинилося - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА