17:26 10.11.2023

Підрив Росією Каховської ГЕС став потенційною загрозою для 195 археологічних пам'яток - Інститут археології

2 хв читати
Підрив Росією Каховської ГЕС став потенційною загрозою для 195 археологічних пам'яток - Інститут археології

Підрив Росією Каховської ГЕС поставив під потенційну загрозу 195 археологічних пам'яток, ідеться в дослідженні Інституту археології Національної академії наук України.

"Підрив окупантами Каховської греблі став новим викликом для всієї України. Лише в зоні Каховського водосховища відомі 95 археологічних пам'яток. Включно з Південнобузьким і Березанським лиманами кількість потенційно постраждалих пам'яток сягнула майже двох сотень (195 - ІФ-У)", - сказав член-кореспондент НАН України, директор Інституту археології НАНУ Віктор Чабай на пресконференції "Археологія України у час війни: проблеми і перспективи" в п'ятницю в Києві.

За його словами, хронологічний діапазон таких пам'яток – від Кам'яної доби до модерного часу. Загалом у рамках польового дослідження було вивчено 575 археологічних пам'яток у шістьох областях (Київській, Чернігівській, Сумській, Луганській, Миколаївській та Одеській областях).

Зокрема, у Луганській області досліджено 55 археологічних пам'яток, 54 з яких пошкоджені через війну, а одну розкопали загарбники; у Києві та Київській області досліджено 345 археологічних пам'яток, 97 із них пошкоджено; у Чернігівській області досліджено 46 археологічних пам'яток, 40 - пошкоджено; у Сумській області досліджено 59, 2 - пошкоджено; в Одеській області досліджено 23, 2 - пошкоджено, у Миколаївській області досліджено 47, 28 - пошкоджено.

"Ці цифри не є остаточними, і, на жаль, вони лише збільшуватимуться. До збільшення призведуть дослідження на територіях, де нині тривають активні бойові дії. Навіть складно уявити, що й у якому обсязі пошкоджено горезвісною "лінією Суровікіна", - поскаржився науковець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА