18:10 10.11.2023

Верховний суд Франції відмовив в екстрадиції Жеваго й зняв обмеження

2 хв читати
Верховний суд Франції відмовив в екстрадиції Жеваго й зняв обмеження

Верховний суд Франції в Парижі після аналізу матеріалів, поданих сторонами обвинувачення й захисту, відмовив у задоволенні запиту української сторони про екстрадицію українського бізнесмена, засновника групи "Фінанси та кредит" і найбільшого акціонера гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго.

"У рішенні Верховного суду Франції чітко сказано, що держава Україна не може забезпечити справедливий судовий процес щодо Костянтина Жеваго. Тому справу проти нього припиняють. Крім того, з Жеваго знято всі обмеження, які були", - заявляє пресслужба бізнесмена в п'ятницю.

У пресрелізі наведено думку Жеваго, що таке рішення французького суду підтверджує ознаки політичного переслідування й тиску, сфабрикованість справи проти бізнесмена й відсутність у неї юридичного підґрунтя.

Жеваго висловив сподівання, що Державне бюро розслідувань (ДБР) і Офіс генпрокурора України почують рішення міжнародних судів і в подальшому дотримуватимуться закону під час розгляду цієї справи.

Пресслужба нагадала, що раніше адвокати бізнесмена вже звинувачували правоохоронців у численних правопорушеннях у вищезгаданій справі, зокрема щодо притягнення до відповідальності завідомо невинуватої особи, невизнання й недопущення захисників до кримінального провадження, здійснення безпідставного розшуку, недопущення обвинуваченого до надання показань, ненадання матеріалів досудового розслідування.

Жеваго ще раз наголосив, що хоче якнайшвидше довести справу, яку в порушення процедури розслідують уже понад чотири роки, або до закриття, або до розгляду в суді, але ані ДБР, ані Офіс генпрокурора не виявляють у цьому зацікавленості. Водночас, зазначив бізнесмен, вона завдає шкоди його діловій та особистій репутації.

Як повідомлялося, екстрадиційний запит про видачу Жеваго українська сторона, зокрема Офіс генерального прокурора та ДБР, подала в межах розслідування кримінального провадження про нібито розтрату коштів банку "Фінанси і кредит". ДБР звинувачує Жеваго й деяких топменеджерів банку в організації механізму розтрати $113 млн і завданні шкоди інтересам держави й вкладників фінустанови.

За даними ДБР, на сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного й пов'язаних із ним юридичних осіб, зокрема на "акції його підприємств на сотні мільйонів гривень, 26 об'єктів нерухомості, 14 майнових комплексів, 21 частину майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень і 10 квартир".

Печерський суд Києва ухвалив рішення про затримання Жеваго наприкінці 2019 року, а в міжнародний розшук його було оголошено влітку 2021-го, хоча адвокати бізнесмена заперечували цей факт.

Жеваго затримали наприкінці минулого року в Куршевелі за запитом ДБР, на короткий час заарештували, а 5 січня його відпустили під заставу EUR1 млн і судовий нагляд до розгляду справи по суті. 30 березня суд у місті Шамбері (Франція) відхилив запит української сторони про екстрадицію бізнесмена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АВСТРАЛІЯ ВИДІЛЯЄ УКРАЇНІ ПАКЕТ У 100 МЛН ДОЛАРІВ - МІНІСТР ОБОРОНИ МАРЛЗ

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА