07:03 11.11.2023

11 листопада: Яке сьогодні свято

5 хв читати
11 листопада: Яке сьогодні свято

ДЕНЬ 626 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 626 RUSSIAN AGRESSION

11 листопада відзначають День пам'яті загиблих у Першій світовій війні, Міжнародний день енергозбереження, Всесвітній день шопінгу.

У Польщі - День незалежності, День Лачплесіса в Латвії, День холостяка в Китаї.

Православна церква вшановує пам'ять священномучеників Міни, Віктора і Вінкентія. Св. прп. сп. Теодора Студита.

Католики святкують День Святого Мартина.

Ще цього дня:

1909 - Розпочалося будівництво головної бази ВМС США на Перл-Харборі;

1917 - Український полк, сформований із делегатів III Всеукраїнського військового з'їзду, придушив більшовицьке повстання в Києві;

1918 - Близько 5-ї години ранку в штабному вагоні маршала Фоша в Комп'єнському лісі підписано Комп'єнське перемир'я, що означало капітуляцію Німецької імперії та кінець Першої світової війни;

1925 - Вийшла перша платівка Луї Армстронга;

1930 - Запатентовано газовий холодильник, винахід Альберта Ейнштейна і Лео Сіларда;

1935 - На Горлівському хімічному заводі стався вибух, що стало приводом для судового процесу над "саботажниками";

1940 - У США випущено перші автомобілі "Джип";

1952 - У Каліфорнії продемонстровано дію першого відеомагнітофона;

1972 - США закрили свою останню військову базу в Республіці В'єтнам;

1973 - Ізраїль і Єгипет підписали договір, що завершив війну між ними;

1978 - Міністерство освіти УРСР видало директиву: "Удосконалити вивчення російської мови в загальноосвітніх школах республіки" (посилення русифікації);

1983 - Студент Массачусетського університету Фред Коен продемонстрував перший у світі комп'ютерний вірус;

1987 - Картину Ван Гога "Іриси" продано за рекордну суму - $53,6 млн;

1990 - Набула чинності Міжнародна конвенція про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних і психотропних речовин;

1994 - Американський мільярдер Білл Гейтс на аукціоні в Нью-Йорку заплатив $30,8 млн за рукопис Леонардо да Вінчі (рекордна ціна для рукописів);

1999 - В Асамблею Республіки Португалія директор лісабонського зоопарку привів лева і тигра на знак протесту проти слабкого фінансування його установи;

2002 - Оглядачка "Нової газети" Ганна Політковська, посилаючись на джерела в Кремлі, оприлюднює твердження про препарат налоксон, який використовували російські спецслужби під час штурму театрального центру в Москві та від якого загинуло понад 120 заручників, обраний із кількох варіантів особисто президентом Володимиром Путіним;

2022 - Звільнення Херсона від російської окупації.

Церковне свято

Теодор, на прізвисько Студит, народився в Константинополі 758 року. Стараннями своїх шляхетних і багатих батьків здобув добру та багатосторонню освіту. На 32-му році життя Теодор разом із дружиною Анною вирішили присвятити себе чернечому життю. У Саккудіані, поблизу Константинополя, святий Теодор віддався найсуворішим подвигам чернецтва, ревно продовжуючи вивчати Святе Письмо, тлумачення Святих отців і творіння Василя Великого. Посвячений у пресвітера, Теодор проти своєї волі був обраний ігуменом. Тим часом на преподобного Теодора чекав новий подвиг протидії порушникам правди та істини Христової.

Цар Костянтин насильно змусив свою дружину Марію прийняти постриг у монастир, а сам одружився зі своєю родичкою. Приклад беззаконня не залишився без наслідувачів. Між наближеними до двору стали повторюватися випадки розлучень і незаконних шлюбів. Преподобний Теодор не захотів залишитися байдужим свідком нехтування статутами Церкви і виступив викривачем неправди царя.

Розгніваний Костянтин велів ув'язнити його у в'язницю, звідки після жорстоких катувань 796 року преподобного разом із 10 ченцями заслали в ув'язнення в місто Солунь. Після смерті Костянтина його мати цариця Ірина звільнила святого Теодора з ув'язнення і 798 року надала йому управління Студійським монастирем. Преподобний Теодор упорядкував і захистив чернече життя суворим статутом, відомим як Студійський. За цим статутом ченцям заборонялася будь-яка власність; вони повинні були навчатися різним, необхідним для монастиря майстерностям, і самі виробляти всі потрібні для побуту роботи.

Незабаром святий Теодор знову зазнав переслідувань від Никифора, який забрав престол у Ірини. У 809 році святий Теодор був засланий в ув'язнення з усіма послідовниками, і лише після смерті царя в 811 році його повернули в столицю. Через три роки настало гоніння на ікони за Лева Вірменина, і преподобний знову виступив сповідником і захисником істини. За це, після страшних тортур, Лев заслав святого Феодора у віддалене ув'язнення в місто Метоп.

Звідти 815 року переведений в Анатолію в Боніт, де нікого не допускали до нього, але преподобний Теодор письмовими посланнями продовжував діяти на користь православ'я і встиг навернути багатьох іконоборців. За це били його і мучили голодом і спрагою в сирій в'язниці, але він усе переносив із терпінням, а зміцнювався і втішався прилученням святих Тайн.

У 820 році зі смертю Льва Вірменина закінчилося семирічне вигнання преподобного Теодора Студита. Повернувшись до Константинополя, святий Теодор не залишився там. Він не хотів перебувати байдужим свідком тривалої єресі, тому що хоча і заборонено було говорити проти ікон, але водночас, ніхто не повинен був наважуватися говорити і на захист шанування їх, і вони не були відновлені в Константинопольських храмах. Преподобний Теодор пішов у відокремлене місце, на мис Акріт, поблизу Нікомідії. І тут разом із кількома учнями жив при церкві святого Трифона до своєї смерті у 826 році.

День Святого Мартина

День святого Мартина, що відзначається щорічно 11 листопада, - велике народне свято низки католицьких країн на честь дня пам'яті про єпископа Мартина Турського.

У День святого Мартина, після закінчення сільських робіт, насамперед запалювали багаття на кожній вулиці і в кожному дворі. У ці багаття кидали кошики, в яких нещодавно лежали плоди. Через ці багаття стрибали і запалювали смолоскипи від їхнього вогню, а ще влаштовували ходу. У ній брали участь ряджені: святий Мартин на коні та Мартинова людина - хлопчик, тулуб і кінцівки якого були обгорнуті соломою.

Святий Мартин вважається покровителем бідних, солдатів, сукноробів, домашніх тварин і птахів, а також альпійських пастухів.

Іменини: Антон, Опанас, Віктор, Євген, Максим, Степан, Теодор, Тимофій, Федір, Яків, Стефанія.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА