08:08 12.11.2023

Сильна магнітна буря призвела до можливості спостерігати північне сяйво в нетипових широтах

2 хв читати

У ніч на 6 листопада в різних регіонах України було видно північне сяйво червоного кольору, раніше його ж можна було спостерігати у квітні цього року, природне явище прокоментував науковий співробітник відділу астрометрії та космічної геодинаміки Головної астрономічної обсерваторії НАН України, кандидат педагогічних наук Михайло Лашко в інтерв'ю освітньо-інформаційній платформі "КУНШТ", повідомляє сайт Національної академії наук у п'ятницю.

Він пояснив, що причина появи північного сяйва (Aurora borealis) 5 листопада така сама, як і у квітні цього року, дуже сильна магнітна буря, великий викид частинок із Сонця.

"Як наслідок, сяйво було видно на нетипових широтах (50 градусів північної широти і нижче). Воно було видно на наших широтах і навіть південніше аж до північної Італії. Північне сяйво - це світіння верхніх шарів атмосфери. Воно виникає в розріджених шарах атмосфери на висоті близько 100 км внаслідок коронарних спалахів на Сонці і викидів зарядженого (іонізованого) гелію - його ядер. Так от: коли викид цих частинок не дуже потужний, то північне сяйво видно на південному та північному полюсах Землі, бо ці магнітні полюси притягують заряджені частинки. Тому можемо уявити, яким був потужний викид частинок на Сонці, якщо північне сяйво дійшло до України та північної Італії", - сказав Лашко.

Червоний спектр спостережуваного Aurora borealis обумовлений іонізацією частинками гелію атомів кисню в нашій атмосфері.

Михайло Лашко також зазначив, що північне сяйво - природне явище, яке може повторюватися в наших широтах і в майбутньому.

 

 

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Гаврилівку Херсонської області, у своєму будинку загинула місцева жителька - обладміністрація

ЄС запровадив санкції щодо білоруського холдингу "БілОМО" в рамках 14-го антиросійського пакету

У Покровську внаслідок ракетного удару 4 людини загинули, 34 поранені - голова ОВА

У пологові будинки доставлено понад 5,5 тис. нових "Пакунків малюка" - Держслужба у справах дітей

Міжурядова конференція Україна-ЄС на рівні міністрів у Люксембурзі у вівторок дасть старт переговорам про членство - Офіс віцепрем'єрки з питань євроінтеграції

В Одесі від обстрілу постраждав склад мережі "Таврія В"

Енергодар пережив тривале знеструмлення після пошкодження БПЛА другої за тиждень підстанції - МАГАТЕ

Росіяни обстріляли Курахове, одна людина загинула, одна постраждала - голова ОВА

Екстрені відключення е/е у Дніпропетровській області, у низці областей збільшення обсягу обмежень - ДТЕК і "Укренерго"

НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ ЕКСТРЕНІ ВІДКЛЮЧЕННЯ Е/Е - ДТЕК

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА