16:13 13.11.2023

Лубінець звернувся до СБУ у зв'язку з публікацією Фаріон, через яку кримський студент зазнав переслідувань

3 хв читати
Лубінець звернувся до СБУ у зв'язку з публікацією Фаріон, через яку кримський студент зазнав переслідувань

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України у зв'язку з розкриттям викладачкою і громадською діячкою, народною депутаткою VII скликання Іриною Фаріон особистих даних студента з окупованого Криму, який написав їй, через що той зазнав переслідувань з боку російських окупантів.

"8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму. А вже сьогодні стало відомо, що юнаком "займається" окупаційний "Центр боротьби з екстремізмом" російського Міністерства внутрішніх справ", - написав Лубінець у телеграмі у понеділок.

"Вона, з одного боку, вчиняла кримінальний злочин, з іншого боку, підіграла окупантам. Результат очевидний! Тож я у зв’язку з фактом розголошення конфіденційної інформації звернувся до Служби безпеки України для належного реагування! Аби дії громадянки України проаналізували належним чином і надали юридичну оцінку", - додав він.

Омбудсмен наголосив, що персональні дані в умовах війни - "не абстракція, а захист життя і свободи", і додав, що ніхто не має нехтувати безпекою інших громадян.

"Народний депутат ВРУ 7 скликання мала б знати про важливість захисту персональних даних… Не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа. Однак це не спинило Фаріон в умовах воєнного стану розголосити персональні дані хлопця. А це може мати й вже має (!) наслідки. Це не тільки втручання у приватне життя особи, але і спричинена загроза особистої безпеки та життя студента", - пояснив Лубінець.

Раніше Фаріон у своїй соцмережі розмістила скан-копію адресованого їй електронного листа кримського студента-першокурсника, який не приховував свого імені і який подякував їй за позицію щодо захисту української мови, сказав, що очікує визволення Криму українськими військовими і назвав місце свого навчання. На прохання підписників приховати особисті дані студента Фаріон відповіла погрозами та блокуванням і залишила публікацію у відкритому доступі.

Пізніше окупанти оприлюднили відео зі студентом, який на тлі російського прапора заявив, що окупанти провели з ним "інтелігентну бесіду", після чого він відмовився від своїх поглядів. Також окупанти повідомили, що вийшли на студента і все його оточення однодумців завдяки публікації Фаріон.

Постійна представниця президента в Криму Таміла Ташева назвала дії Фаріон "ницістю і злочином".

"Зараз ми знаємо про щонайменше 535 таких "дискредитацій". Дякую всім нашим громадянам за таку сильну українську позицію, впевнена ви зустрічатимете наші сили безпеки та оборони у Криму першими. Але мені ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку. Як представник президента України в АР Крим буду вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності за означені дії дану громадянку", - написала Ташева у фейсбуці.

Як повідомлялося, омбусдмен звернувся до Національної поліції та СБУ з проханням перевірити інформацію про обвинувачення Фаріон на адресу українських військовослужбовців, які спілкуються мовою національних меншин.

Раніше заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв (фракція "Слуга народу") попросив СБУ перевірити висловлювання Фаріон щодо українських військовослужбовців, які не володіють державною мовою, на предмет вчинення кримінального правопорушення.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА