19:02 13.11.2023

ЄС дотримується планів забезпечити Україну до березня 2024 р. 1 млн артснарядів - Боррель

2 хв читати
ЄС дотримується планів забезпечити Україну до березня 2024 р. 1 млн артснарядів - Боррель

Євросоюз не відмовився від мети поставити Україні до березня 2024 року 1 млн боєприпасів для артилерії, заявив у понеділок голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"Це все ще наша мета", - сказав він на пресконференції у відповідь на запитання про актуальність планів ЄС про постачання Україні 1 млн снарядів.

Він нагадав, що Євросоюз завершив першу частину плану постачань - із наявних європейських арсеналів. За оцінками Борреля, під час реалізації цих заходів ЄС виділив для Києва приблизно 300 тис. снарядів.

Боррель пояснив, що тепер ідеться про виробництво снарядів і відповідно про збільшення їх випуску в ЄС. Однак він припустив можливість того, що ЄС не встигне виготовити в намічені терміни решту 700 тис. снарядів.

Минулої п'ятниці агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомило: Європейська служба зовнішніх зв'язків повідомила країни ЄС про невелику ймовірність того, що вдасться виконати зобов'язання поставити Україні до березня 2024 року 1 млн артилерійських боєприпасів.

На саміті ЄС наприкінці лютого лідери Євросоюзу погодилися з планами оперативного постачання Києву боєприпасів у кількості 1 млн артилерійських снарядів протягом наступних 12 місяців. 20 березня Рада ЄС погодила "тристоронній підхід", спрямований на надання Україні одного мільйона артилерійських боєприпасів спільними зусиллями. План передбачав три пункти: постачання Україні снарядів зі складів держав-членів за підтримки Європейського фонду миру в розмірі 1 млрд євро; спільні закупівлі країнами ЄС боєприпасів для України і своїх збройних сил також на 1 млрд євро; і третій трек - "нарощування та прискорення оборонно-промислового виробництва боєприпасів у Європі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА