20:55 13.11.2023

Головами обох палат парламенту Польщі стали представники опозиції

2 хв читати
Головами обох палат парламенту Польщі стали представники опозиції

Головою Сенату (верхньої палати парламенту) Польщі в понеділок обрано представницю опозиційної "Громадянської коаліції" Малґожату Кідаву-Блонську, повідомляє Польське радіо.

За неї віддали голоси 66 сенаторів, за представника панівної партії "Право і справедливість" Марека Пенка - 33. Так само, як і в ситуації з головою Сейму (нижньої палати парламенту Польщі), Кідава-Блоньська повинна буде перебувати на посаді лише пів терміну - до 13 листопада 2025 року, після чого передасть повноваження іншому представнику коаліції, ім'я якого поки що не названо.

Раніше в понеділок депутати сейму обрали головою Шимона Головню, представника партії "Третій шлях", яка також входить до опозиційної коаліції. Він здобув перемогу над Елжбетою Вітек, яку висувала партія "Право і справедливість". За Головню віддали голоси 265 депутатів, за Вітек - 193.

Відповідно до домовленості, досягнутої всередині опозиційної коаліції (партії "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Нові Ліві"), Головня, представник партії "Третій шлях", перебуватиме на посаді глави нижньої палати польського парламенту до 13 листопада 2025 року, потім на цій посаді на наступні два роки його повинен буде замінити представник "Нових лівих" Влодзімеж Чаржастий.

Пізніше в понеділок, як очікується, польський президент Анджей Дуда висуне кандидатуру представника партії "Право і справедливість" Матеуша Моравецького на посаду глави уряду і доручить йому сформувати кабінет міністрів. Раніше в понеділок Моравецький офіційно подав у відставку з цієї посади.

Минулого тижня представники трьох впливових опозиційних сил Польщі - "Громадянської коаліції", "Третього шляху" і "Нових лівих" підписали коаліційну угоду. Загалом у цього альянсу в сеймі 248 місць із 460. Кандидатом на посаду прем'єра від цього альянсу є Дональд Туск, який вже обіймав цю посаду з 2007 до 2014 року, у минулому також голова Європейської ради.

За результатами парламентських виборів, що відбулися в Польщі 15 жовтня, панівна партія "Право і справедливість" набрала 35,4% голосів, а "Громадянська коаліція" - 30,7%, проте разом із опозиційними "Третім шляхом" (14,4%) і "Новими лівими" (8,6%) вона здобула більшість у парламенті.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Дергачах, постраждали 4 дитини - ОВА

У Мукачеві відкрили Центр рекрутингу української армії

Українські військові знищили ворожу ПЗУ комплексу "Бук" із шістьма ракетами

Унаслідок ворожого обстрілу в Херсоні пошкоджено магазин і освітній заклад

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА