10:44 14.11.2023

Кулеба підтвердив, що ЄС відстає від плану надати Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня 2024 року

2 хв читати
Кулеба підтвердив, що ЄС відстає від плану надати Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня 2024 року

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив інформацію ЗМІ про те, що ЄС відстає від плану надати Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня 2024 року, наголосивши, що Євросоюз працює над усуненням проблем.

"На жаль, агентство Bloomberg говорить правду. Є питання, і ми, скажімо так, багато і голосно б'ємо в дзвони. Я думаю, що причиною цієї проблеми є не відсутність політичної волі в ЄС підтримувати Україну, вона є, а жалюгідний стан і оборонної промисловості, здатної виробляти достатньо снарядів, і складів, і здатності укладати зовнішні контракти. Виявилося, що дуже багато перепон, багато несинхронізованих речей, дуже багато бюрократії", - сказав він в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Водночас Кулеба наголосив, що Євросоюз працює над усуненням цих проблем. Також міністр нагадав, що під час нещодавнього візиту до Берліна він закликав ЄС розробити цілісну політику у сфері оборонних індустрій.

"Якщо ми як європейці хочемо серйозно мати здатність захищати всю Європу, а Україна - це передова Європи сьогодні, то нам потрібна абсолютна якість роботи оборонних індустрій країн-членів ЄС і кандидатів на вступ до Євросоюзу. Усунути всі бар'єри, запровадити всі необхідні стимули, налагодити все, щоб як швейцарський годинник працювали", - наголосив глава МЗС.

Раніше агентство Bloomberg із посиланням на джерела писало, що Європейський Союз відстає від плану надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року. За словами джерел і документів, з якими ознайомилося агентство, ця ініціатива наразі забезпечила біля 30% від запланованого і, враховуючи обсяг підписаних контрактів, ризикує не досягти своєї мети.

13 листопада високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель на пресконференції, яка відбулася після завершення засідання Ради ЄС з питань закордонних справ, підтвердив, що ЄС продовжує мати на меті поставити Україні означену кількість боєприпасів. Він не виключає, що для досягнення мети поставити Україні 1 млн боєприпасів до березня 2024 року, боєприпаси, вироблені в ЄС для експорту до третіх країн, буде перенаправлено в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА