19:35 14.11.2023

Боррель: Європейська промисловість має можливості виробити 1 млн боєприпасів на рік

2 хв читати
Боррель: Європейська промисловість має можливості виробити 1 млн боєприпасів на рік

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель упевнений у можливостях європейської військової промисловості виробляти на рік 1 млн боєприпасів.

Про це він сказав у вівторок у Брюсселі на пресконференції, яка відбулася після засідання Ради ЄС з питань закордонних справ на рівні міністрів оборони, коментуючи на прохання журналістів заяву міністра оборони ФРН Бориса Пісторіуса про те, що це завдання нереалістичне.

"Це залежить від того, про що ми говоримо: чи говоримо ми про виробничі можливості? чи про конкретні поставки, які вже на передовій і готові до використання? чи про замовлення? Це все - процес. Згідно з даними комісара Тьєрі Бретона, європейська промисловість має можливості виробити 1 млн боєприпасів на рік. Але це не означає, що ми вже маємо 1 млн, які будуть готові до березня 2024 року. Може, у нас не буде 1 млн до березня, але це залежатиме від того, як швидко замовлення надійдуть для промисловості, як швидко промисловість відреагує. Усе це (висловлювання Пісторіуса й позиція самого Борреля) може бути правдою одночасно. Замовлення для промисловості, від промисловості - нам, від нас - Україні", - розповів він.

Боррель знову заявив, що 1 млн боєприпасів "залишається політичною метою". "Це амбітно, але залишається нашою метою, і ми робитимемо все щодня, щоб доставити боєприпаси швидше", - додав він.

Високий представник також повідомив, що під час засідання він знову відзначив терміновість збільшення військової підтримки України, зокрема для того, щоб забезпечити середньострокові потреби української армії. "Це означає протиповітряну оборону (ми обговорили роботу, яка триває, щодо навчання пілотів для F-16), зимове обладнання, тому що війна триватиме й узимку, і боєприпаси. Ми робимо багато, але всі згодні, що треба робити більше й швидше. Це те, що я повторював багато разів - більше і швидше. Час... вимірюється втратами людських життів", - констатував Боррель.

Він знову звернувся до питання підтримки України в довгостроковій перспективі. "Це частина наших зобов'язань щодо питання безпеки. Ми працюємо з міністрами над рамками зобов'язань з питання безпеки", - зазначив високий представник.

Боррель нагадав, що презентує рамки зобов'язань Україні у сфері безпеки в грудні, а відповідна місія ЄС вирушить до Києва на переговори з українською стороною в перші дні грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА