20:15 14.11.2023

Військові Ізраїлю захопили важливий опорний пункт ХАМАСу в таборі біженців Аш-Шаті на півночі Гази

3 хв читати

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завершила взяття під контроль ключового опорного пункту угруповання ХАМАС, розташованого в таборі біженців Аш-Шаті на півночі Сектору Гази, повідомляє The Times of Israel.

"У таборі було багато об'єктів ворога, багато сил ХАМАСу, включно з батальйоном "Аш-Шаті", який відігравав центральну роль в атаках на Ізраїль 7 жовтня", - ішлося в заяві ЦАХАЛ.

162 бронетанкова дивізія "Ха-Плада", що увійшла в анклав з півночі й просувалася до міста Гази, захопила ворожі позиції в таборі. Водночас, за даними видання, під час наближення ізраїльських солдатів 150-200 тис. палестинців покинули табір. На території табору службовці дивізії зіткнулися з опором приблизно 200 членів ХАМАСу.

Військові вважають, що контролюють табір, хоча допускають можливість окремих інцидентів. Наразі дивізія знищує ворожу інфраструктуру, включно з тунелями й схованками зі зброєю. Командир дивізії Іцик Коен також повідомив, що за час боїв особовий склад знищив приблизно 1 тис. бойовиків і 160 підземних проходів, знизив на 80% ракетні обстріли Ізраїлю з півночі Сектору Гази.

Також у вівторок міністр військового кабінету Ізраїлю Бені Ганц заявив, що навіть якщо ЦАХАЛ поставить на паузу бойові дії в рамках потенційної угоди зі звільнення заручників, він "продовжить вести війну з ХАМАСом".

"Навіть якщо припинення вогню необхідне для повернення заручників, війну зупинено не буде", - наводить The Times of Israel слова Ганца.

У Газі перебувають близько 240 заручників, захоплених бойовиками руху 7 жовтня.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен зі свого боку повідомив, що працівники Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) не зустрічалися з жодним із заручників, яких утримують у Секторі Гази.

"До сьогодні жоден із наших заручників не вступив у контакт із МКЧХ. Ми не маємо жодних доказів того, що вони живі", - заявив Коен на пресконференції в Женеві після зустрічі з президенткою МКЧХ Мір'яною Сполярич.

Коен також звернувся до комітету з проханням, щоб той "працював усіма каналами" для забезпечення умов відвідування заручників, яких ХАМАС утримує в анклаві.

Крім того, під час візиту до штаб-квартири ООН Коен закликав Генсека ООН Антоніу Гутерреша піти у відставку.

"Гутерреш не заслуговує на те, щоб очолювати ООН. Гутерреш не сприяв жодному мирному процесу в регіоні. Гутерреш, як і всі вільні країни, має чітко й голосно сказати: "Звільніть Газу від ХАМАСу", - сказав Коен.

Генеральний секретар угруповання "Ісламський джихад" Зіяд ан-Нахала заявляв, що позиція Ізраїлю може змусити угруповання відмовитися від будь-якої угоди щодо звільнення заручників-ізраїльтян. У вівторок "Ісламський джихад" оприлюднив відео з двома заручниками, захопленими 7 жовтня, і заявив про готовність відпустити їх із медичних і гуманітарних причин за відповідних умов. Представник ЦАХАЛ Даніель Хагарі зі свого боку зазначав, що публікації цих відео слугують цілям "психологічного тероризму".

У вівторок ЦАХАЛ відкривав вогонь з артилерії по постах руху "Хезболла" в Лівані у відповідь на обстріли з його боку. Також ударів завдавали літаки ВПС Ізраїлю. Зі свого боку високопоставлений представник ХАМАСу в Лівані Усама Хамдан зазначив, що, незважаючи на дії ЦАХАЛ, угруповання не має наміру припиняти удари по Ізраїлю.

Також у вівторок Абдул-Малік аль-Хусі - лідер єменських повстанців - пообіцяв продовжити атаки на Ізраїль і зазначив, що його бійці шукатимуть ізраїльські судна у водах Червоного моря та Баб-ель-Мандебської протоки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА