23:59 14.11.2023

Близько 537 млн людей у світі страждають на цукровий діабет, понад 1 млн людей в Україні

2 хв читати
Близько 537 млн людей у світі страждають на цукровий діабет, понад 1 млн людей в Україні

Сьогодні Міжнародна федерація діабету (IDF) проводить міжнародний день поінформованості про цукровий діабет, за даними IDF сьогодні у світі на діабет хворіють близько 537 млн осіб, причому більше 90% людей з діабетом страждають на діабет 2 типу, повідомляє сайт федерації у вівторок.

Цукровий діабет – це серйозне захворювання, яке продовжується протягом усього життя. Щороку від нього вмирає понад мільйон людей, і захворіти на них може кожен. Хвороба пов'язана з тим, що організм не може переробити весь цукор (глюкозу) у крові, що веде до серйозних ускладнень, які можуть призвести до інфаркту, інсульту, сліпоти, ниркової недостатності та ампутації нижніх кінцівок. Ключовими факторами, що сприяють зростанню захворюваності на діабет 2 типу, є урбанізація, зростання тривалості життя, зниження рівня фізичної активності та зростання поширеності надмірної ваги та ожиріння.

В Атласі діабету IDF (2021 р.) повідомлялося, що 10,5% дорослого населення планети віком від 20 до 79 років страждають на діабет, причому майже половина з них не підозрює, що вони живуть із цим захворюванням. За прогнозами IDF, до 2045 року кожна восьма доросла людина (близько 783 мільйонів осіб) житиме з діабетом, тобто прогнозується зростання захворюваності на 46%.

За даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров'я України, у 2017 році 1 270 929 українців страждали на діабет. За оцінками фахівців сайту diabet.org.ua, кількість хворих на сьогодні може становити близько 3,5 млн осіб, причому недіагностований діабет становить 65%, що вдвічі вище, ніж у Великій Британії (33%) та Польщі (31%).

Однак IDF зазначає, що можна зменшити вплив діабету, вживши профілактичних заходів для уникнення діабету 2 типу та забезпечивши ранню діагностику та належний догляд при всіх типах діабету. Ці заходи можуть допомогти людям, які живуть із цим захворюванням, уникнути або відстрочити ускладнення. На сайті центру громадського здоров'я МОЗ України, присвяченому діабету, можна пройти тест для з'ясування своєї схильності до захворювання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА