17:06 15.11.2023

Генпрокурор: Продовжуємо тісну співпрацю з МКС у справі примусової депортації українських дітей

2 хв читати
Генпрокурор: Продовжуємо тісну співпрацю з МКС у справі примусової депортації українських дітей

Українська прокуратура продовжує розслідування спільно з Міжнародним кримінальним судом (МКС) справи про примусову депортацію 19 тис. 546 українських дітей із тимчасово окупованої РФ території, зазначає генеральний прокурор України Андрій Костін.

В ефірі Національного телемарафону Костін наголосив, що органи прокуратури фіксують усі елементи геноциду, зокрема розслідують факти примусової депортації українських дітей.

"Саме за цей злочин у березні цього року було видано історичний ордер на арешт Путіна і Львової-Бєлової. Це свідчить про те, що ці злочини сплановані та заохочені вищим керівництвом РФ. Ми продовжуємо тісну щоденну співпрацю з МКС у цій справі, а також за іншими пріоритетними напрямами", - зазначив генпрокурор.

Він уточнив, що наразі у кримінальних провадженнях перевіряють інформацію про переміщення та депортацію 19 тис. 546 дітей із територій, які були або залишаються тимчасово окупованими РФ.

"Це діти від одного року до 18 років. Більшість із них із Донецької області - 13 тисяч 600 дітей, а також із Херсонської (1,6 тис.), Запорізької (1,3 тис.) та Луганської (1,1 тис. дітей) областей. Однак є діти з Харківської, Миколаївської, Чернігівської, Сумської та Київської областей", - додав генпрокурор.

Він звернув увагу на те, що РФ примусово вивозить дітей під приводом "порятунку" та "оздоровлення". "Однак факти свідчать про одне - це умисна політика знищення української ідентичності наших дітей. Їх піддають російській пропаганді та мілітаризації, для них спрощено процедуру отримання російського громадянства", - сказав генпрокурор.

Костін також повідомив, що наразі повернуто 386 дітей завдяки спільній роботі компетентних органів України та громадських організацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА