17:23 16.11.2023

На енергоблоці №5 Запорізької АЕС триває витік реагентів із першого контуру реактора в другий - "Енергоатом"

3 хв читати
На енергоблоці №5 Запорізької АЕС триває витік реагентів із першого контуру реактора в другий - "Енергоатом"

Унаслідок злочинних дій російських окупантів щодо неправомірного переведення енергоблока №5 Запорізької АЕС у "гарячий" стан на об'єкті стався інцидент із витоком реагентів із першого контуру реактора в другий.

"Попри наявні порушення окупаційне керівництво не поспішає переводити блок у стан "холодного зупину", використовуючи пару, яку генерує 5-й енергоблок, для опалення та забезпечення власних потреб станції", - зазначило держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" у телеграм-каналі в четвер.

Як пояснили в компанії, через некомпетентність російського персоналу, зокрема начальника зміни хімічного цеху, який втратив контроль за насиченням фільтрів спецводоочищення, вода першого контуру з розчином борної кислоти потрапляє в деаератор машзалу, а звідти знову на всі парогенератори.

"Дії рашистів є абсолютно некомпетентними. Їхні намагання вивести з ремонту енергоблок №3 та розігріти його до "гарячого" стану, щоб натомість енергоблок №5 вивести в "холодний зупин", є черговою спробою продовжити ядерний шантаж і пошкодити обладнання ще одного енергоблока АЕС", - зазначив президент "Енергоатому" Петро Котін, чиї слова наведено в повідомленні.

За його словами, такі дії окупантів можуть призвести до втрати цілісності трубок парогенераторів, що не відповідає регламенту безпечної експлуатації енергоблока.

"Своїми діями загарбники вкотре ставлять під загрозу безпеку експлуатації станції та спричиняють постійну деградацію обладнання і почастішання небезпечних випадків його відмов. А це будь-якої миті може призвести до аварійної ситуації", - наголосив Котін.

У НАЕК нагадали, що через порушення ліцензійних умов окупантами на Запорізькій АЕС уже сталася низка аварійних ситуацій, найсвіжіша з яких - 14 листопада 2023 року.

Як повідомлялося, внаслідок некомпетентних дій російських окупантів і працівників "Росатома" 14 листопада стався частковий блекаут на Запорізькій АЕС у вигляді знеструмлення енергоблоку №6, після чого запустилися дизель-генератори та системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

Раніше було зафіксовано небезпеку на енергоблоці №4. Унаслідок його розігріву відбулося протікання радіоактивного теплоносія (води) з першого в другий контур, що є порушенням одного з бар'єрів на шляху поширення радіоактивного забруднення.

Аналогічна ситуація сталася і під час спроби розігріти енергоблок №6.

"Крім того, безглузде рішення нинішніх "керівників" станції щодо його переведення в "гарячий" стан спричинило значне збільшення рідких радіоактивних відходів на майданчику станції, що несе потенційну шкоду для персоналу, населення та довкілля", - пояснили в НАЕК.

Як повідомлялося з посиланням на голову Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання, ДІЯРУ) Олега Корікова, російські окупанти мають намір вивести зі стану "холодного зупину" і зупинки для ремонту енергоблок №3 Запорізької АЕС всупереч чинній ліцензії українського регулятора.

За його словами, зміна стану реакторних установок і енергоблоку №3, і раніше №4-5, є вкрай небезпечною.

"На Запорізькій АЕС, згідно з умовами ліцензій, усі без винятку шість енергоблоків мають перебувати в холодному стані. Порушуючи умови ліцензій Держатомрегулювання, окупанти перевели енергоблоки №4 та №5 у гарячий стан, тобто розігріли до номінальних параметрів", - зазначив очільник ДІЯРУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА