17:31 16.11.2023

Швейцарія долучилася до підтримки створення спецтрибуналу щодо війни в Україні

2 хв читати
Швейцарія долучилася до підтримки створення спецтрибуналу щодо війни в Україні

Швейцарія заявила про свою підтримку створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії проти України та 16 листопада на зустрічі в Берліні офіційно приєдналася до основної групи країн, які виступають за створення такого трибуналу, повідомляється на сайті Швейцарського уряду в четвер.

"Швейцарія твердо переконана, що агресія проти України не повинна залишитися безкарною", - наголошується в повідомленні.

У Міністерстві закордонних справ Швейцарії вважають, що успіх такого трибуналу залежатиме від таких чинників: він має користуватися широкою міжнародною підтримкою, доповнювати наявні механізми, особливо Міжнародний кримінальний суд (МКС), мати міцну правову основу та відповідати міжнародним нормам і стандартам, бути міжнародним. Швейцарія має намір активно працювати над тим, щоб ці міркування були враховані.

"Участь Швейцарії в цій основній групі доповнює її підтримку національних і міжнародних зусиль із судового переслідування та засудження всіх міжнародних злочинів, скоєних в Україні. Ці ініціативи відповідають давній прихильності Швейцарії боротьбі з безкарністю", - наголошується в повідомленні.

В уряді зазначають, що хоча МКС має повноваження переслідувати і судити за воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені в Україні, він не має юрисдикції щодо злочинів агресії в цьому конфлікті, оскільки ні Україна, ні РФ не ратифікували Римський статут. "Окрім підтримки створення спеціального трибуналу для запобігання безкарності в цьому конкретному випадку, Швейцарія домагатиметься перегляду Римського статуту, щоб полегшити юрисдикцію МКС щодо розгляду злочинів агресії в усіх контекстах", - ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що за останні місяці ініціатива створення спецтрибуналу отримала підтримку 38 держав, включно з Францією, Німеччиною, Норвегією, Гватемалою, Японією та Канадою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА