19:53 16.11.2023

Глава Міноборони Ізраїлю повідомив про початок нової фази наземної операції

3 хв читати
Глава Міноборони Ізраїлю повідомив про початок нової фази наземної операції

Підрозділи Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) захопили західні квартали міста Газа, заявив глава Міноборони Ізраїлю Йоав Галлант у четвер.

"Він сказав, що ЦАХАЛ закінчила захоплення західної частини міста Газа, очистила зону від будь-яких оперативників і засобів ХАМАС", - передає The Times of Israel.

Міністр зазначив, що тепер військові починають нову фазу наземної операції. Також Галлант нагадав, що військові під час обшуку лікарні "Аш-Шифа" в Секторі Гази зробили "значні знахідки", але не уточнив, у чому їхня суть.

У середу стало відомо, що ізраїльські військові увійшли на територію найбільшої в Секторі Гази лікарні "Аш-Шифа". Ізраїль стверджує, що під лікарнею обладнано командний пункт ХАМАС. Напередодні військові відзвітували про виявлення на території штурмових гвинтівок, гранат, патронів, бронежилетів. У четвер перевірку об'єкта вели службовці спецпідрозділу ВПС Ізраїлю "Шальдаг" і 36-ї дивізії. У ЦАХАЛ заявили, що тепер військові мають відомості про зв'язок між діяльністю ХАМАС на території лікарні "Аш-Шифа" і заручниками, захопленими ХАМАС під час нападу на Ізраїль 7 жовтня.

Газета The New York Times, посилаючись на заяви двох ізраїльських чиновників, повідомила: в Ізраїлі вважають, що рейд ЦАХАЛ у лікарні "Аш-Шифа" в Газі чинитиме на ХАМАС тиск, змусивши укласти угоду з обміну полоненими. За словами джерел газети, Ізраїль вважає, що "угруповання позбудеться ключового активу" і "буде більш схильне до торгу в питанні про заручників".

Дії Ізраїлю критикували країни регіону, в ООН висловлювали стурбованість. Однак представник Радбезу США Джон Кірбі в четвер заявив, що у Вашингтоні, як і раніше, переконані у використанні ХАМАС лікарні "Аш-Шифа" як центру оперативного управління.

Тим часом Палестинський Червоний півмісяць повідомив у соцмережі X, що ізраїльські танки оточили лікарню "Аль-Ахлі" в Секторі Гази і ведуть запеклі атаки.

Агентство Bloomberg передає, що командири ЦАХАЛ, намагаючись уникнути жертв серед солдатів, не бажають відправляти їх у мережу підземних тунелів ХАМАС, що тягнуться на сотні кілометрів під анклавом. Замість цього обрано варіант із блокуванням і обваленням тунелів. ЦАХАЛ задіюють безпілотники для пошуків підземної інфраструктури, а бульдозери розчищають ділянки над підземними проходами. Для їх знищення застосовують протибункерні авіабомби, наземні роботехнічні комплекси, службових собак.

У палестинському провайдері Paltel повідомили, що в Секторі через брак палива знову припинив працювати мобільний зв'язок та інтернет. Глава Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (БАПОР) Філіп Лаззаріні підтвердив цю інформацію. За його словами, агентству, що підтримує понад 800 тис. переміщених осіб в анклаві, загрожує повне зупинення операцій.

У четвер між ЦАХАЛ і рухом "Хезболла" відбувся більш активний, ніж напередодні, обмін ударами. У "Хезболлі" заявили, що вразили цілі на чотирьох ділянках кордону, зокрема в Метулі на ізраїльській стороні. У ЦАХАЛ зі свого боку зазначали, що завдали удару артилерією по місцю пуску протитанкових ракет із Лівану по посту ЦАХАЛ у Місгав-Амі. Інформації про жертви з тієї чи іншої сторони не надходило.

Командувач ВПС Ізраїлю Томер Бар виступив із заявою, що в штабі є плани дій і на північному напрямку - проти "Хезболли". Бар нагадав, що від початку бойових дій ізраїльські літаки влучили в тисячі бійців ХАМАС - "на землі та під землею".

Тим часом телеканал NBC News із посиланням на американських чиновників повідомляв, що в адміністрації США дедалі більше розходяться в думках з урядом прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу з приводу того, як триває військовий наступ на ХАМАС, і з приводу того, як дві країни уявляють собі майбутнє Гази. Напередодні президент США Джо Байден зазначав, що для врегулювання конфлікту на Близькому Сході необхідне створення ізраїльської та палестинської держав.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА