04:51 17.11.2023

СБР поступово беруть гору в конфлікті з військовими в Судані - ЗМІ

3 хв читати
СБР поступово беруть гору в конфлікті з військовими в Судані - ЗМІ

 Суданські Сили швидкого реагування (СБР) витісняють збройні сили Судану і можуть спробувати захопити всю країну, повідомляє в четвер видання The Economist з посиланням на думку аналітиків.
"За останні тижні СБР здобули кілька великих перемог. Військові аналітики припускають, що вони можуть зробити спробу взяти під контроль решту країни", - інформує газета.
"Коли вибухнула війна, багато хто очікував глухого кута. Уже зараз СБР перемагають. У серпні, демонструючи посилення хватки СБР у Хартумі, глава ЗС Судану генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан покинув штаб-квартиру військових у столиці", - нагадує газета.
Водночас, за деякими даними, СБР близькі до захоплення решти позицій суданських військових у Хартумі.
Наразі військові утримують Порт-Судан на Червоному морі і сільськогосподарські землі на сході, а СБР - золоті копальні на заході, кордони з Чадом і ЦАР, беруть під контроль нафтопровід із Південного Судану: суданська влада раніше отримувала з нього плату за транзит нафти. Також загони СБР помічені в провінціях Білий Ніл і Ель-Гезіра на південному сході країни - у традиційному оплоті військових.

СБР ведуть успішний наступ у регіоні Дарфур і вже захопили основні військові бази там. У жовтні впала Ньяла - друге за величиною місто Судану, адміністративний центр провінції Південний Дарфур, а також перевалочний пункт для озброєнь, що йдуть із ЦАР. На початку листопада СБР взяли на заході Судану місто Ардамата, розташоване за 10 км на північ від Ель-Генейни - столиці провінції Західний Дарфур. СБР використовують нові ударні безпілотники, які знищують важку артилерію урядових сил.
Також СБР стягують сили з півночі та півдня до Ель-Фашира - центру провінції Північний Дарфур. Тут закінчуються запаси провізії, води і медикаментів, при цьому тут скупчилися тисячі цивільних осіб, які втекли з інших регіонів Дарфура. The Economist пояснює, що якщо СБР захопить Ель-Фашир, то візьме під контроль регіон Дарфур і отримає контроль над ключовим шляхом постачань зброї і палива із сусідньої Лівії. "Це лише питання часу, коли таке трапиться", - наводить видання слова неназваного західного дипломата.
На думку аналітиків, у підсумку Судан може розпастися по лінії Нілу, або СБР після захоплення Хартума можуть спробувати дійти до Порт-Судану і Червоного моря.

У жовтні суданські військові та СБР знову почали переговори в Джидді. Однак, за інформацією від офіційних осіб в ОАЕ, СБР і сили, що підтримують їх, не бачать сенсу в перемир'ї в умовах перемог СБР. Своєю чергою військові вимагають від своїх супротивників роззброїтися і відступити на свої бази. "Впадає в око невідповідність між слабкістю збройних сил Судану та їхньою максималістською позицією на переговорах", - зазначив один європейський дипломат.
Збройний конфлікт між суданськими військовими та Силами швидкого реагування триває в Судані з 15 квітня. Точні цифри загиблих невідомі. Свої домівки були змушені покинути приблизно 6,3 млн осіб, а 1,4 млн втекли з країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА