20:27 17.11.2023

Механізм страхування суден від воєнних ризиків у морському коридорі почне працювати протягом двох тижнів

2 хв читати
Механізм страхування суден від воєнних ризиків у морському коридорі почне працювати протягом двох тижнів

Механізм спеціального страхування суден, що використовують український морський коридор, створений Україною спільно з урядом Великої Британії та 14 британськими страховими компаніями, почне працювати протягом двох тижнів, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на "Інфраструктурному дні 2023", який організувала Європейська Бізнес Асоціація в Києві в п'ятницю.

"Як це працюватиме? Ринок страховиків, вантажовідправників почують, відчують через зниження фрахтових ставок. Коли це відбудеться? Я думаю, протягом декількох тижнів", - сказав Васьков.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, він сказав, що є сподівання, що механізм почне працювати "протягом двох тижнів".

"Є така практика, коли йдеться про страхування важливих, нестандартних ризиків, компанії об'єднуються, щоб мати більшу фінансову спроможність. Вони підтвердили готовність створити страховий пул і страховий фонд, до якого також має увійти з фінансовими гарантіями Україна. Для них це показник. Після цього до пулу приєднаються провідні британські страхові компанії, і наявність цього пулу дає можливість страховикам надавати судновласникам страховий тариф на рівні не більше ніж 1,25%", - сказав Васьков.

За його словами, питання достатнього забезпечення страхових ризиків обговорювали ще до запуску українського морського коридору.

"Це було ключове питання під час зустрічі вищого керівництва держави з британськими колегами, з колегами зі США", - розповів Васьков.

Раніше повідомлялося, що Україна спільно з урядом Великої Британії та 14 британськими страховими компаніями успішно створила механізм спеціального страхування суден, що використовують український морський коридор. Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уряд уже виділив кошти, які будуть гарантією відшкодування можливих збитків. До механізму залучені Експортно-кредитне агентство, державні Укргазбанк, Укрексімбанк і пул із 14 страхувальників.

Перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко уточнила, що страхування суден стало можливим завдяки співпраці з британськими компаніями у сфері перестрахування - Marsh McLennan та андеррайтерами Lloyd's of London і запуску механізму Unity Facility. Загальний обсяг покриття за цією програмою становить $50 млн.

За її словами, новий механізм дасть змогу здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 відсоткових пункти (в.п.) від вартості страхового тарифу, що дасть зернотрейдерам змогу економити біля 100-140 грн на одній тонні вантажу.

Загалом впровадження нового механізму страхування принесе додатково 4 млрд грн сільськогосподарським товаровиробникам, вважають у Мінекономіки.

Як повідомлялося, на початку жовтня стало відомо про розроблення британським страховим і перестрахувальним брокером Miller у партнерстві з британською морською технологічною компанією Clearwater Dynamics (CWD) та урядом України системи страхування воєнних ризиків, що охоплює страхування вантажів і суден під час постачань зерна через три порти - "Чорноморськ", "Одеса" і "Південний".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА