Події

Кучма написав книгу "Україна - не росія. Двадцять років потому"

Президент України Леонід Кучма (1994-2005 рр.) презентував книгу "Україна - не росія. Двадцять років потому".

"20 років тому я хотів на зрозумілих їм (росіянам - ІФ-У) прикладах пояснити, чому ми різні нації, чому Україна - не Росія. Чому вони мають залишити нас у спокої, якщо не здатні на рівноправні відносини, на дружбу. Але та ганебна радість, з якою більшість росіян сприймала путінське вторгнення, показала, що марно я тоді намагався щось їм пояснити... Вона (нова книжка - ІФ-У) тепер не намагається нічого пояснювати, можна сказати, чужим. Вона для українського читача, для своїх. Усі добрі слова про Росію, сказані колись, спалила, випалила сама Росія", - сказав Кучма на презентації книги в Києві в понеділок.

Кучма розповів, що він не думав після повномасштабного вторгнення Росії в Україну перевидавати книгу "Україна - не Росія", хоча його багато хто про це запитував. За словами президента, рішення написати книгу виникло після того, як у січні цього року ракетою, що призначалася для великих авіаносних з'єднань, Росія вдарила по звичайному панельному будинку в Дніпрі, і на світлині з місця зруйнованого будинку він побачив пошкоджену вогнем свою книжку "Україна - не Росія" (це фото на обкладинці нової книги - ІФ-У).

"Я дивився на фото і подумки бажав, щоб незнайомий читач моєї книжки в будинку, в якому вона була, вижив із цього пекла. А ще... я думав, а що було на тих сторінках, що було в тих рядках, які спалила Росія... Несподівано я подумав, що там було саме те, що я писав росіянам, коли ще вірив, що з ними можна ще якось нормально говорити, щось пояснювати їм. А тепер воно згоріло, все. Саме тоді я прийняв рішення перевидати книгу", - наголосив Кучма.

Як зазначається в анотації до книжки, Кучма ділиться своїм поглядом на події ХХ століття й останніх років, розповідає про український і російський національні характери, торкається проблем спільної та спірної культурно-історичної спадщини, розвінчує міф про "єдиний народ".

"Двадцять років тому я закінчував роботу над тією книгою з надією. Так, казав я, Україна - не Росія. Але дві держави можуть жити як добрі сусіди, не просто не ворогуючи, а й роблячи одна одну сильнішою. Двадцять років тому до обох країн у мене були теплі почуття. Сьогодні ж я відчуваю безмежну гордість за Україну і безмежний гнів до Росії", - написав Кучма в післямові до книги.

Кучма наголосив, що сьогодні йому зрозуміло, що "країна Z" ніколи не досягне взагалі нічого. Принаймні доти, доки залишається "країною Z".

Книга Кучми "Україна - не росія. Двадцять років потому" видана українською мовою видавничим домом "АДЕФ-Україна" (запланований наклад 1000 примірників).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ