18:48 20.11.2023

Майже кожен другий ветеран вважає, що суспільство не поважає його, а держава не виконує своїх зобов'язань

2 хв читати
Майже кожен другий ветеран вважає, що суспільство не поважає його, а держава не виконує своїх зобов'язань

Частка українських ветеранів, переконаних у відсутності поваги до них з боку суспільства, зросла з 25,4% до 44,1% з лютого до жовтня поточного року, свідчать результати чергового онлайн-опитування "Портрет ветерана", представленого Українським ветеранським фондом (УВФ) Міністерства у справах ветеранів України в понеділок.

Відповідаючи на запитання, чи виконує сьогодні держава свої зобов'язання перед ветеранами, 44,6% респондентів відповіли негативно, лише 18,8% позитивно. З лютого відсоток ветеранів, які вважають, що держава абсолютно не виконує своїх зобов'язань перед ними, зріс удвічі (з 8,3% до 21,4%), повідомляють у пресслужбі УВФ.

"Різниця в результатах, яку ми відстежуємо, свідчить про стигматизацію образу ветерана. Коли розпочинається стигматизація (а вона вже почалася), з нею потрібно оперативно працювати. Пояснювати суспільству, що образ ветерана не єдиний. Ветерани всі різні, а проблеми індивідуальні. І їх потрібно вирішувати разом. Наприклад у тісній співпраці з громадянським суспільством, як це працює у США", - зазначила в.о. виконавчого директора УВФ Руслана Величко-Трифонюк.

У пресслужбі фонду зазначають, що поточне опитування засвідчило актуальність для ветеранів таких ризиків як: проблеми з фізичним здоров'ям і труднощі з отриманням медичної допомоги - 55,2% респондентів; психоемоційна нестабільність - 53,8%; відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю - 53,2%; нерозуміння суспільства - 46,6%; проблеми з оформленням соціальних пільг - 44,5%; відсутність роботи - 42,5%. Переважно малоймовірною респонденти вважають появу таких явищ, як порушення законів, участь у злочинності - 36,6% та самогубства - 29,1%.

Однією з найпоширеніших потреб ветеранів у цивільному житті залишається необхідність працевлаштування. За результатами опитування аналітики УВФ помітили стійку невпевненість у поверненні до свого робочого місця після демобілізації.

"Судячи з цифр систематичних опитувань, дедалі більше громадян звертаються за державними послугами, оцінюють їх якість із різних позицій. Висока якість послуг має бути нормою для держави... Маємо створити комплексну реформу законодавства у сфері ветеранських політик, впроваджувати глобальні та локальні проєкти", - зазначив радник міністра у справах ветеранів України Олексій Тарабукін.

"Наразі у громадах завдяки помічникам ветерана ми бачимо два ключові запити. По-перше, це підтримка ветеранів, які проходять лікування та реабілітацію в шпиталях... По-друге, це комунікація в громадських просторах щодо потреб і запитів ветеранів та членів їхніх родин. Це дослідження є навігатором про те, як виходити на індивідуальну політику ветерана та реальні можливості громади", - зазначила заступниця директора департаменту цифрового розвитку та трансформацій Мінветеранів Надія Адаменко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА