09:36 21.11.2023

8 представників Укргазбанку, які погодилися на співпрацю зі слідством, передадуть майже 15 млн грн на "Армію дронів" - САП

3 хв читати
8 представників Укргазбанку, які погодилися на співпрацю зі слідством, передадуть майже 15 млн грн на "Армію дронів" - САП

Засуджені Вищим антикорупційним судом особи, яких обвинувачують у незаконному виведенні коштів із Укргазбанку за так званою агентською схемою, та які погодилися на співпрацю зі слідством, перерахують майже 15 млн грн на проєкт Збройних сил України "Армія дронів", повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура продовжує спрямовувати кошти на рахунок "Оборона" Національної платформи "UNITED24" - ще майже 15 млн грн буде перераховано на проєкт Збройних сил України "Армія дронів", які мають сплатити засуджені відповідно до перших обвинувальних вироків у межах розслідування кримінального провадження щодо незаконного виведення коштів із АБ "Укргазбанк", - йдеться в повідомленні САП, яке отримало агентство "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Як повідомлялося, протягом 2014-2020 років колишнє керівництво банку та інші особи, під виглядом виплати коштів за послуги за залучення клієнтів банку (агентські послуги), які насправді не надавались, заволоділо грошима у сумі 205 млн грн. САП і НАБУ повідомили про підозру 16 особам, які залучалися до участі в цій "агентській схемі", серед яких колишні голова Національного банку України, заступник міністра юстиції України та перший заступник генерального прокурора України.

"Із числа підозрюваних осіб восьмеро вирішили піти на співпрацю із стороною обвинувачення. Ці підозрювані погодились надати викривальні показання, зокрема щодо відсутності послуг, за які банком виплачувались кошти, а також щодо осіб, які причетні до спричинення збитків у розмірі 205 млн грн. Одночасно підозрювані зобов'язалися частково відшкодувати збитки та здійснити донати на підтримку Збройних сил України", - ідеться в повідомленні САП.

"Як наслідок, - продовжує пресслужба САП, - Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою до Вищого антикорупційного суду впродовж серпня 2023 року скеровано три обвинувальні висновки та вісім угод про визнання винуватості. Наразі Вищим антикорупційним судом ухвалено вироки, якими затверджено такі угоди та притягнуто до кримінальної відповідальності: двох осіб - за ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України; п'ятьох осіб - за ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 209 КК України; одну особу - за ч. 2 ст. 367 КК України".

Як зазначається, узгоджені покарання пов'язані зі штрафом і позбавленням волі. Однак у зв'язку з наданням викривальних показань засуджених звільнено від покарання зі встановленням випробувального терміну.

"Загальна сума збитків, яка буде відшкодована до Державного бюджету України в межах цих угод, становить 35 млн грн. Крім того, згідно з умовами угод, особи сплатять 14,726 млн грн на проєкт Збройних сил України "Армія дронів", - уточнює пресслужба САП.

Як зазначається, стосовно інших семи підозрюваних наразі здійснюється ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. Після виконання вимог ст. 290 КПК України стосовно решти підозрюваних буде вирішено питання щодо скерування обвинувального акта до Вищого антикорупційного суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА