20:47 22.11.2023

Рада вдосконалила порядок надання відпусток

2 хв читати
Рада вдосконалила порядок надання відпусток

Верховна Рада збільшила з 15 до 30 календарних днів на рік загальний максимальний термін надання працівникові відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин.

Ухвалення відповідного урядового законопроєкту №8313 у цілому, в якому цю норму передбачено, підтримали 273 народні депутати на пленарному засіданні в середу, повідомив член фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Документ передбачає також, що щорічна відпустка може бути розділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше ніж 14 календарних днів, не лише на прохання працівника, а й за необхідності у роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображено в графіку відпусток, який узгоджується з профспілками.

Згідно із законодавчою ініціативою, відпустка при народженні дитини має надаватися в чітко визначений термін - не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Згідно із законопроєктом, батькові дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, така відпустка надаватиметься лише після отримання відповідного рішення суду. Водночас відпустка за усиновлення дитини надається незалежно від її віку.

У разі використання або виплати грошової компенсації за додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, працівник не користується правом на неї в календарному році звільнення на іншому підприємстві, в установі, організації.

Водночас у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівникові в наданні будь-якого виду відпусток (окрім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку). Це можливо, якщо працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, до виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Законопроєкт також передбачає забезпечення військовослужбовців, звільнених у зв'язку з демобілізацією з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, відпочинком тривалістю 60 робочих днів із виплатою двомісячного грошового забезпечення протягом мобілізаційного періоду за рахунок державного бюджету України.

Крім того, документ пропонує врахувати виключення педагогічного та науково-педагогічного персоналу з переліку осіб, за якими під час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зберігається попередній середній заробіток.

Пропоновані зміни до законодавства містять також норми щодо порядку та умов надання відпусток для підготовки та участі у спортивних змаганнях, які регулюються трудовим та колективним договором, а також виключення норм творчих відпусток та відпусток у зв'язку з профспілковим навчанням.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА