09:31 23.11.2023

ВАКС заарештував ексголову Держспецзв'язку з альтернативою застави у 25 млн грн

3 хв читати
ВАКС заарештував ексголову Держспецзв'язку з альтернативою застави у 25 млн грн

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або застави в 25 млн грн ексголові Державної служби спеціального зв'язку, повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у четвер.

"22 листопада 2023 року за клопотанням прокурора САП слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід колишньому голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку), який спільно з іншими особами підозрюється у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Державною службою засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних", - ідеться в повідомленні.

Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, і застосував до колишнього очільника Держспецзв'язку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 25 млн грн застави та покладенням процесуальних обов'язків у разі її внесення.

Йдеться про колишнього голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя.

Напередодні САП повідомила, що організатору заволодіння 62 млн грн Держспецзв'язку суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави в 50 млн грн.

"22 листопада 2023 року за клопотанням прокурора САП слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід особі, яку слідство вважає організатором схеми заволодіння державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Держспецзв’язку засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних", - ідеться в повідомленні САП.

Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, і застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 50 млн грн застави та покладенням процесуальних обов'язків у разі її внесення.

Як повідомлялося, 20 листопада НАБУ і САП викрили організовану групу у складі з керівництвом Держспецзв'язку, які заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн грн. Слідство встановило, що у 2020 році власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв'язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, щоб уникнути відкритих торгів і забезпечити їх перемогу. Із цими компаніями підпорядковане Держспецзв'язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг і перерахувало у 2021-2022 роках кошти в сумі понад 285 млн грн.

"Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн. Різницю цих коштів, а саме понад 62 млн грн, учасники злочинної схеми вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи", - зазначили правоохоронці.

НАБУ і САП оголосили підозру в заволодінні державними коштами в сумі понад 62 млн грн голові Держспецзв'язку, його заступнику та іншим посадовцям. У скоєнні злочинів підозрюють шістьох осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА