11:48 23.11.2023

Воєнна розвідка України здійснила успішну кіберспецоперацію щодо "Росавіації"

3 хв читати
Воєнна розвідка України здійснила успішну кіберспецоперацію щодо "Росавіації"

Головне управління розвідки Міністерства оборони України інформує, що в результаті успішної складної спеціальної операції в кіберпросторі вдалося отримати великий обсяг закритих службових документів структурного підрозділу міністерства транспорту Росії - "Федерального агентства повітряного транспорту" ("Росавіація").

Як повідомляється на сайті ГУР Міноборони України, серед отриманих у результаті злому та проникнення у ворожі інформаційні системи даних - перелік щодобових звітів "Росавіації" в масштабах усієї Росії за більше ніж півторарічний період.

"Їх аналіз свідчить - сфера цивільної авіації терористичної росії перебуває на межі колапсу", - зазначено в повідомленні.

Українська розвідка також оприлюднила отримані документи та вказала на низку важливих фактів щодо "Росавіації". Зокрема, за січень 2023 року в цивільній авіації Росії було зафіксовано 185 авіапригод. Близько третини кваліфіковано як інциденти різного рівня небезпеки. Лідером тут став російський ближньомагістральний літак "сухой superjet" ― 34 проблемні випадки.

Також за перші дев’ять місяців 2023 року в РФ задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків. За аналогічний період 2022 року зафіксовано 50 таких інцидентів. Отже, зростання небезпеки польотів у Росії зросло втричі. Найпроблемнішими місцями російської авіації залишаються двигуни та шасі, а також інші важливі елементи гідросистеми, закрилки та програмне забезпечення.

У розвідці зазначили, що РФ зазнає серйозних труднощів з обслуговуванням бортів із великим нальотом. Через брак потужностей і фахівців у Москві намагаються переорієнтувати обслуговування літаків на Іран.

"Гострий дефіцит запчастин призвів до так званого авіаканібалізму на росії, коли одні літаки розбирають для ремонту інших. Згідно з оцінкою наявних даних до середини 2023 року в рф пустили на "донорство" понад 35% повітряних суден", - ідеться в повідомленні.

Крім того, більшість радянських літаків Ан-2 на сьогодні не можуть відірватися від землі, оскільки двигуни до них вироблялися в Польщі, але через санкції їх постачання припинено. Також лише протягом січня 2023 року серед 220 суден Airbus, що перебувають у Росії, зафіксовано 19 різних відмов. Зокрема, у дев’яти літаках, які використовує "Аерофлот", зафіксовано 17 випадків задимлення.

Із 230 літаків Boeing, які використовуються в Росії, зафіксовано 33 технічні відмови тих чи інших систем літака.

"Ще у вересні 2022 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) позначила росію червоним кольором, разом з Ліберією та Бутаном, що свідчить про вкрай високий ризик для безпеки польотів", - зазначили в ГУР.

Як наголосили в розвідці, аналіз характеру авіаційних інцидентів за отриманими документами свідчить, що низка відмов, особливо пов'язаних із двигунами, шасі та механізацією крил, має системний характер.

"Відповідна реальність - прямий наслідок санкцій, найбільш болючими з яких для держави агресора росії стали заборона на постачання повітряних суден і запчастин до них; повна відмова в технічному обслуговуванні й наданні послуг; відмова в оновленні програмного забезпечення; затримання російських повітряних суден за кордоном; обмеження доступу до метеорологічної інформації для аеронавігації", - додали в ГУР. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА