20:59 23.11.2023

ФРУ та АсМАП просять Зеленського зустрітися з Дудою для розблокування польського кордону

4 хв читати
ФРУ та АсМАП просять Зеленського зустрітися з Дудою для розблокування польського кордону

Федерація роботодавців України (ФРУ) та Асоціація міжнародних автомобільних перевізників (АсМАП) направили офіційні звернення до президента України Володимира Зеленського з проханням провести зустріч із президентом Польщі Анджеєм Дудою для розв'язання проблеми блокування кордону польськими перевізниками, повідомила ФРУ у фейсбуці в четвер увечері.

"Наслідки блокування кордонів такі значні, що потребують особистого втручання перших осіб держав та взаємодії органів влади на всіх рівнях", - уважають підписанти.

Згідно з повідомленням, також офіційне звернення направлено президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн.

"Ситуація з блокуванням з 6 листопада однією з польських асоціацій перевізників пунктів пропуску на українсько-польській ділянці держкордону має надзвичайно небезпечні наслідки для економіки та національної безпеки України. Водії без елементарної допомоги з боку Червоного Хреста та інших організацій, два смертельні випадки та загроза перевезенням, від яких прямо залежить національна безпека України", - наголошується в повідомленні.

За попередніми розрахунками підписантів звернення, орієнтовні прямі втрати економіки України від блокування низки пунктів пропуску вже перевищують EUR400 млн, а з урахуванням непрямих втрат (штрафи та неустойки щодо українських експортерів за зриви контрактних зобов'язань, відмова від укладання контрактів з українськими контрагентами на новий рік тощо) вони вочевидь вимірюються мільярдами євро.

"Вимоги польських страйкарів мають зухвалий характер та порушують зобов'язання Польщі відповідно до міжнародних договорів, а подекуди є прямим втручанням у внутрішні справи України", - вважають ФРУ та АсМАП.

У повідомленні нагадується, що таке безпрецедентне блокування стало прикладом для Асоціацій міжнародних автоперевізників Польщі, Литви, Чехії, Словаччини та Угорщини, які направили на адресу Урсули фон дер Ляєн спільну заяву, якою ініціюють термінове обговорення питання повернення дозволів для українських перевезень.

"Ми, представники українських виробників і перевізників, можемо впевнено сказати, що угода між Україною та ЄС про вантажні автомобільні перевезення жодним чином не порушує принципи рівної конкуренції на європейському ринку. Перевізники всіх країн ЄС мають право здійснювати перевезення до України без будь-яких дозволів і ліцензій ЄКМТ. При цьому перевізники з ЄС не ризикують виконувати перевезення до України з огляду на надзвичайно небезпечну ситуацію в країні через військові дії", - зазначають підписанти.

Згідно з повідомленням, у своєму зверненні до Зеленського вони також просять внести низку пропозицій уряду України, зокрема, Держприкордонслужбі та Держмитслужбі провести зустрічі з прикордонними відомствами Польщі для недопущення будь-яких дискримінаційних дій щодо українських перевізників і забезпечення правопорядку перед пунктами пропуску.

Крім цього, цим службам пропонується вжити необхідних заходів для проведення зустрічей митних і прикордонних служб для забезпечення ритмічності пропускних операцій; повідомити міжнародні організації, уповноважені органи ЄС про неможливість виконання основних завдань і функцій у пунктах пропуску.

Серед пропозицій Міністерству закордонних справ - звернутися до Червоного Хреста та інших гуманітарних організацій для забезпечення харчуванням, теплими речами та медичною підтримкою заблокованих водіїв; спільно з Мінінфраструктури невідкладно провести консультації з Єврокомісією щодо недопущення подальшої дискримінації українських перевізників і внесення змін до угоди між Україною та ЄС про вантажні автомобільні перевезення.

Крім того, пропонується спільно з Мінінфраструктури та Мінінформполітики провести відповідні інформаційні заходи для роз'яснення ситуації в державах - членах ЄС для зняття напруги в суспільстві та, зокрема, в бізнес-середовищі.

Також Держслужбі з надзвичайних ситуацій у рамках реалізації міжурядової угоди про співробітництво пропонується звернутися щодо забезпечення безпеки життєдіяльності: обігріву в холодний період, обслуговування автомобілів, контролю за зв'язком, невідкладної медичної допомоги, протипожежної безпеки.

Мінсоцполітики пропонується звернутися до Міжнародної організації праці щодо порушення прав українських водіїв відповідно до Конвенції 153 про тривалість робочого часу та періоди відпочинку на дорожньому транспорті.

Зі свого боку АсМАП на своїй сторінці у фейсбуці повідомила, що на засіданні Ради ухвалено рішення про часткове фінансування перевізниками послуг юридичної компанії, яка готуватиме позов до організаторів блокування руху вантажівок перед пунктами пропуску на кордоні з Польщею.

Розмір мінімального платежу - 1000 грн (з ПДВ), проте підприємства (незалежно від того, чи є вони членами АсМАП) можуть перерахувати будь-яку суму (особливо компанії, які мають значну кількість автомобілів, заблокованих у пунктах пропуску).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА