14:40 25.11.2023

Кримський міст приречений - глава СБУ Малюк

2 хв читати
Кримський міст приречений - глава СБУ Малюк

Служба безпеки України готує ворогові багато сюрпризів, щоб знищити не тільки Кримський міст, а і спільно з Силами оборони звільнити від окупантів усі українські території, заявив глава СБУ Василь Малюк.

У першій серії циклу документальних фільмів "СБУ. Спецоперації перемоги" Малюк, зокрема, розкрив деталі підготовки операцій зі знищення Кримського мосту. "Далі буде багато сюрпризів. І не лише щодо Кримського мосту. Міст приречений", - сказав Малюк.

Він зазначив, що на рахунку СБУ два успішні ураження мосту: перше - у жовтні 2022 року за допомогою вантажівки з вибухівкою, друге - у липні 2023 року морськими дронами.

"Успішним вогневим ураженням мосту ми фактично зруйнували міф про непереможність рашки. Це країна-фейк", - сказав глава СБУ.

За його словами, для України Кримський міст - абсолютно законна мета: міжнародне право, закони та звичаї війни, а також українське законодавство дозволяють атакувати цей об’єкт. Порушення військової логістики ворога – це одне із завдань, яке ставить перед спецслужбою президент України Володимир Зеленський.

Підрив мосту значно ускладнив постачання зброї та боєкомплекту російським військам, адже на сьогодні цей логістичний коридор повноцінно не функціонує: автомобільний транспорт рухається реверсно, для транспорту діють обмеження за вагою, а для залізниці – за кількістю вагонів. Для перевезення боєкомплекту ворог використовує переважно поромне сполучення.

Очільник СБУ переконаний, що успішне використання морських дронів суттєво змінило не лише підхід до військово-морських операцій, а й філософію війни загалом.

Малюк зазначив, що Sea Baby - це не просто військово-морський дрон, а багатоцільова платформа, яку сьогодні активно використовують для різних завдань. На рахунку СБУ вже багато успішних прикладів її застосування, зокрема проти кораблів Чорноморського флоту РФ.

Так, у жовтні 2022 року морські дрони СБУ атакували ворожі кораблі в Севастопольській бухті. Тоді зазнали пошкоджень чотири військові судна, серед яких фрегат "Адмірал Макаров". А цьогоріч дрони СБУ вразили ракетоносії "Самум" і "Павєл Державін", танкер SIG, десантний корабель "Оленегорский горняк", а також завдали ушкоджень великому військовому буксиру "Ніколай Муру" і новітньому розвідувально-гідрографічному кораблю.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА